Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Многобройни събития препълват дните около Деня на независимостта и след това

ÐногобÑойни ÑÑбиÑÐ¸Ñ  пÑепÑÐ»Ð²Ð°Ñ Ð´Ð½Ð¸Ñе  около ÐÐµÐ½Ñ Ð½Ð° незавиÑимоÑÑÑа и Ñлед Ñова

Многобройни събития  препълват почивните дните в Ловеч  около Деня на независимостта и след това. Всичко това зарадва жители и гости на града. Втората половина на септември е наситени с много и важни културни инициативи.

Културният живот на града преди празника се „отпуши“ с концерта на 22 септември на изключително популярната в миналото група „Лъч“. Тя подари на своите местни почитатели концерт с неумиращи рок хитове. Дъждовната вечер не спря феновете на улегналите вече музиканти Пламен Цонев, Сава Чуковски и Боби Нанков.  Именно те възродиха популярната в миналото група „Лъч“  под новото име „Дъга“. Радостно бе и участието на млади приятели на музикантите – бъдещи звезди.

Рок празникът продължи още два дни с Ловеч рок фест 2016, за което пишем отделно. На него осем групи се надсвирваха два дни в двора на изоставената казарма.  Веднага започна и уникалният Празник на Покрития мост. Инициатор е Любомир Банчев, горещо подкрепен от Община Ловеч. Кулминацията беше в събота, когато на площад „Тодор Кирков“  имаше нонстоп музикални изяви и атракции. Сред тях бяха ретро-фото студио с възможност желаещите да си направят ретро снимки, концерт от фолклор и стари градски песни с  участието на деца от класа по народно пеене при Ловчанско читалище „Наука-1870г.“, МТС „Ловеч“ при ЦПРЛ-ОДК, ФТА „Магия“, ДТС „Фолклорно царство“, Дочка Андреева, Виолета Балканска и други. След изпълненията кметът Корнелия Маринова връчи грамоти на певицата Виолета Балканска, Маргарита Атанасова от ТФ „Магия“ и Мария Гатева от Александрово. Отличията бяха за успешно представяне на Ловеч на художествени събори.

Същевременно стотина малчугани, пък и родители, получиха по парче торта от огромния шоколадов Покрит мост, подарен от фирма „Фаворит“. В етнографския музей пък се проведоха традиционните „Варошлийски вечери“ – с много сладки разкази, местни деликатеси и червено вино.

После концерт изнесе Общинският духов оркестър, а веднага след него тръгнаха изпълненията на плаващата сцена. Модерни танци и поп пеене показаха вокална група „Сладкопойна чучулига“ , балет „Ралица“, брейк формация „Elektric Style Crew” и Студия за поп пеене. Вечерта завърши с 3D мапинг върху Покрития мост.

На 29 септември ще има пък джаз- концерт в памет на Сашо Сладура, убит в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. Изпълненията са на местния духов оркестър.

В същото време, от 29 септември до 2 октомври) започва литературен салон с писателите Георги Мишев, доц. Емилия Дворянова, Георги Константинов, проф. Банко Банков, Георги Бърдаров и още десет значими имена от съвременната българска литература. Салонът се прави за първи път и е по инициатива на Клуба на дейците на културата, подкрепена от Община Ловеч.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч