Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Наближава финалът на проекта за Еньовден в село Йоглав

Продължават дейностите на Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ село Йоглав, община Ловеч, по проект „Еньовден в родния край“ към Общински фонд „Култура“ за финансово подпомагане на културни дейности за 2019 г. Целта на проекта е да  се съхрани  народният обичай „Еньовден“ като предпоставка за опазване на нашата идентичност чрез културни традиции от региона, утвърждаване на местните традиции и обичаи  като значими за младото поколение; да се разширят познанията за билкови храни и напитки, народните лекове с билки, произлезли от народната традиция и здравословния начин на живот сред природата.

Дейността, която даде старт на проекта, беше представянето на литературно-музикалена инсценировка по книгата на Еленка Щерева „За всяка болка има билка“ от координатора на проекта и  самодейци от ФГ „Югла“ село Йоглав пред около тридесет деца от партньорските организация „Детско полицейско управление“ към СОУ „Тодор Кирков“ Ловеч , с ръководител на групата Детелина Карапетрова и Сдружение „Зона“ Ловеч, с ръководител Валентин Вълев.

Следващата дейност беше в офиса на партньорското  Сдружение „Екомисия 21 век“, където пред близо 60 деца от „Летен детски лагер“ беше представена мултимедийна презентация за запознаване с възникването, значението и ритуалите на билковия празник Еньовден. Там присъстваха и партньорите от Сдружение „Зона Ловеч“ с ръководител Валентин Вълев.

Презентацията беше представена и в СУ „Тодор Кирков“ Ловеч пред около 30 деца, с ръководител-партньор по проекта Детелина Карапетрова.

Продължават и текущите репетиции на основната целева група - фолклорна група „Югла“ при местното читалище с участие на деца от село Йоглав за разучаване на народни песни, които ще съпровождат ритуалното бране на билки.

До сега са запознати общо около 100 деца с празника „Еньовден“, много от които ще присъстват и на самия празник. На всички мероприятия организаторите предоставят на деца и възрастни тематични диплянки, а на малчуганите-бабини медени курабии и билкови бонбони. Партньорските организации получиха подарък представената книга „За всяка болка има билка“. За да се съхрани обичаят „Еньовден“ за поколенията, по проекта е предвидено заснемане на филм, което ще стане в село Йоглав, на 23 юни 2019 г. с участието самодейците от НЧ „Пробуда 1926 г.“ и партньорските организации от град Ловеч.

Връзка към http://www.lovech.bg/bg/obshtinsko-radio-lovech
Връзка към http://www.lovech.bg/bg/natsionalna-programa-za-energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi
Връзка към http://www.solvit.government.bg
Връзка към https://www.eufunds.bg/index.php/bg/
Връзка към /bg/energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi