Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Направиха първа копка на проект за ремонт на НГВМ "Проф. д-р Д. Димов" в Ловеч

ÐапÑавиÑа пÑÑва копка на пÑÐ¾ÐµÐºÑ Ð·Ð° ÑÐµÐ¼Ð¾Ð½Ñ Ð½Ð° ÐÐÐÐ "ÐÑоÑ. д-Ñ Ð. Ðимов" в ÐовеÑ

Първа копка на проект бе направена на 5 октомври в Националната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов" в Ловеч и така бе даден старт на ремонт, преустройство и ново обзавеждане на стойност 1 299 980 лева, от които  194 997 лева са осигурени от държавата, а останалите са европейско финансиране  по ОП "Региони в растеж",  Приоритетна ос 3.

В ритуала по първата копка участваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова,  Еленко Начев - началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, и представител на фирмата „Йорданов инженеринг“ ЕООД София. Гости на тържеството бяха още заместник-областният управител Бойко Пъдарски, заместник-кметът на Ловеч Венцислав Христов и други. „Реализацията на този проект  за Община Ловеч означават две неща – приоритетност на образованието и изключителен акцент върху професионалното образование и реализацията на възпитаниците. С реализацията на целите на проекта най-удовлетворени ще бъдат възпитаниците, които ще могат да ползват новото общежитие“, каза в словото си кметът Корнелия Маринова. Тя припомни още, че училището има 72-годишна история и през него са преминали над 10 хиляди възпитаници. Днес се обучават 330 ученици, като 240 от тях са от други населени места от 14 области, които имат необходимост от общежитие.

Директорът на гимназията Габриела Георгиева благодари на изготвилите проекта и лично на кмета на Ловеч за всеотдайната работа и помощ, като подчерта, че това е най-старата ветеринарна гимназия в България.

Церемонията започна с молитва и водосвет, отслужени от Ловчанския митрополит Гавриил и свещеноиконом  Любомир Казашки. След водосвета владиката поръси със светена вода както гостите, така и възпитаниците на гимназията.

По-рано през деня в залата на Общинския съвет в Ловеч бе дадена пресконференция, на която бяха представени параметрите на проекта. Събитието бе открито зам.- кмета на Ловеч Венцислав Христов, участваха кметът Корнелия Маринова, проектантите от Архитектурно ателие „Вароша“ , изпълнителите и представителите на строителния и авторския надзор, ръководител на проекта е Георги Братоев – главен експерт „Мониторинг и нередности“ в Община Ловеч. По проекта бяха обявени шест обществени поръчки. Бенефициент е Община Ловеч. Продължителността на проекта е от 12.01.2017 г. до 12.10.2018 г., като зам.-кметът Венцислав Христов пожела, това да стане по-рано, за 15 септември – за началото на учебната година.

Предвижда се преустройство на третия етаж на училището, като ще бъде изградено ученическо общежитие. То ще бъде обзаведено, ще се оборудва ученически стол, ще се ремонтира физкултурния салон, класните стаи и учебно-професионалният корпус. Ще бъдат въведени и мерки за енергийна ефективност.

След презентацията  Еленко Начев - началник на РУО –Ловеч, изтъкна, че от шест  национални училища в страната две са в Ловешка област – това са Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч и  Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч