Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Новият директор на театъра Биляна Петрова се срещна с кмета на Ловеч

ÐовиÑÑ Ð´Ð¸ÑекÑÐ¾Ñ Ð½Ð° ÑеаÑÑÑа ÐилÑна ÐеÑÑова Ñе ÑÑеÑна Ñ ÐºÐ¼ÐµÑа на ÐовеÑ

Новият директор на Драматичен театър-Ловеч, Биляна Петрова беше приета  на 22 август от кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Биляна Петрова спечели конкурс за длъжността, организиран от Министерството на културата. Досега тя е работила като зам.- директор в плевенския театър, където директор е ловчалията Васил Василев.

На конкурса за директор са се явили петима кандидати, включително досегашният директор Цвятко Стоилов, който управляваше театъра в Ловеч от 2013 г. и остава в трупата като актьор и режисьор.

По време на срещата кметът изрази надежда репертоарът на театъра да отговаря в най-голяма степен на културните потребности на населението, като обеща подкрепа от страна на Общината. Корнелия Маринова, която беше част от комисията на Министерството на културата по избора, подчерта, че за Ловеч е имало най-много кандидат-директори.

В разговора при кмета участваха и председателят на Общинския съвет Петър Цолов и зам.-кметът Даниел Колев.

Сред намеренията на новия директор са да върне публиката в салона, както и трупата да гостува с подходящи постановки до по-малките селища в региона. Ще се търсят творчески контакти и със съседните театри от Плевен и Габрово. Новият ръководител все още не се е срещал с актьорския състав, защото той е във ваканция до първата седмица на септември.

Биляна Петрова, която е актриса и режисьор, е известна с постановките „Заболяване на младостта“ ,"Осем жени",  "Вдовиците" , "Едип цар",  "Островът на робите“.

През 2007 г. в Ловеч по време на Петия преглед на младата режисура бе представена нейната „Йерма” по Лорка. Интересен факт е, че това беше нейната дипломна работа в Учебния театър на НАТФИЗ, която бе пренесена в Младежкия театър като напълно завършен професионално спектакъл.

Биляна Петрова  е родена в София, но дядото й е от село Голям Извор, община Тетевен. Семейна е, с едно дете.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч