Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Община Ловеч има пълна готовност да посрещне евентуални екстремни зимни предизвикателства

ÐбÑина ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¸Ð¼Ð° пÑлна гоÑовноÑÑ Ð´Ð°  поÑÑеÑне евенÑÑални екÑÑÑемни зимни пÑедизвикаÑелÑÑва

Има пълна готовност да се посрещнат евентуални екстремни зимни предизвикателства в общината, стана ясно днес на извънреден брифинг на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кмета инж. Ивелина Радевска и представителите на фирмите, ангажирани със снегопочистването.

В дейността на фирма „Еко“ ЕАД, която се грижи за градските улици,  има нови моменти, съобщи изпълнителният директор  на  общинската фирма Павлин Иванов. Основните улици на Ловеч вече се третират с агресивни противообледителни препарати на основата на магнезиев хлорид, които не позволяват да замръзне асфалта и се почиства по-лесно. Особено внимание се обръща на ветровитите места, които се заледяват първи и опасно (мостове, крайречни улици).

Вторият момент е, че са взети мерки за снегоизвозване на основната маса сняг по основните централни пътни артерии в града.

Снегопочистването започва при натрупан сняг от пет см, уточни Павлин Иванов.  Централните улици ще се чистят до „черно“, както стана при предишните два снеговалежа. Малките улиците с по-лоша настилка ще се почистват до състояние, за да са проходими.

Шофьорите да не се опитват да минават пред трите снегорина и да изпреварват, когато се чисти снега, а да изчакат пет минути, помоли Павлин Иванов. Сега сме принудени да охраняваме с наши коли почистването, посочи Иванов. При по-голям сняг ще бъдат затваряни за кратко време някои улици, за да се почистят качествено.

 „Еко“ ЕАД  разполага със седем снегопочистващи  машини, има и две в резерва, а други две коли са пригодени са разпръскване на разтвор.

Наскоро са получили  четири нови малки роторни снегорина – бързи и евтини, които ще подсилят почистването.

„Инфрастрой“ ЕООД Плевен, която има договор за почистване на междуселищните пътища, разполага с 18 машини, като има допълнителен резерв с договори за още машини в случай на екстремни ситуации, съобщи Боян Иванов от плевенската фирма. Изготвен е план за затваряне на по-незначителни пътища за по-късно почистване при голям снеговалеж, посочи Боян Иванов.

Беше припомнено как миналата зима селският път между Йоглав и Тепава не можеше да се чисти поради обрастване,  с много надвесени и счупени клони. Сега всички междуселищни пътища бяха навреме изчистени и изрязани от пречещи клони.

Нашите партньори и при двата снеговалежа досега се справиха много добре с обстановката, изтъкна кметът Корнелия Маринова. Почистването на тротоарите пред магазини, офиси и частни домове остава грижа на стопаните, припомни на финала кметът.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111