Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Община Ловеч ще осигури на гражданите безплатна рибена чорба за Никулден

ÐбÑина ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ñе оÑигÑÑи на гÑажданиÑе безплаÑна Ñибена ÑоÑба за ÐикÑлден

Община Ловеч ще осигури на гражданите безплатна рибена чорба на Никулден. Тя ще бъде осветена в 11.00 ч. на 6 декември от отец Михаил, след което ще бъде раздадена на гражданите пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Това ще стане след светата литургия за празника на свети Николай Мирликийски Чудотворец.

За случая са осигурени 20 кг риба за 120 порции рибена чорба. Никулденското ястие ще бъде приготвено от служителите на Домашен социален патронаж – Ловеч.

Раздаването на безплатни рибни вкусотии на 6 декември е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец - покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.

Свети Никола е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца. Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.

Снимката е архивна.

 

Община Ловеч, пресцентър

01.12.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч