Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Отбелязваме памет на Сашо Сладура с джаз-концерт

ÐÑбелÑзваме Ð¿Ð°Ð¼ÐµÑ Ð½Ð° СаÑо СладÑÑа Ñ Ð´Ð¶Ð°Ð·-конÑеÑÑ

За първи път в Ловеч чрез музикално събитие ще бъде отбелязана паметта на Сашо Сладура, убит в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. По този повод на 29 септември ще има джаз-концерт с участието на Общинския духов оркестър.

В програмата участват и младите солисти  Наталия Тенева и Александър Христов.

Концертът е в Ловчанско читалище от 18 часа, билетите са по 4 лева и се продават на място и в Туристическия информационен център.

Събитието трябва да се разглежда като част от тенденцията и желанието на Община Ловеч да изяснява близката история, като почита паметта на жертвите на комунизма.

Александър Георгиев Николов, с прякор Сашо Сладура, е известен български джазов музикант от миналия век. Той е роден на 15 септември 1917 година в Плевен. Неговият баща, инж. Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина. Майка му е чехкиня. Александър завършва консерваторията в Прага. След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант „България“, където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура. Солистка на оркестъра по това време е Леа Иванова.

Със заповед на Мирчо Спасов от 15 септември 1961 г.  Сашо Сладура е изпратен в трудовия концентрационен лагер край на Мирчо Спасов  Сашо Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит. Днес в Пловдив има негов паметник, а една софийска улица е кръстена на него.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч