Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Първа копка на два важни обекта бе направена в област Ловеч – строителство на АМ „Хемус“ и ремонт на обходния път на Ловеч

ÐÑÑва копка на два важни обекÑа бе напÑавена в облаÑÑ ÐÐ¾Ð²ÐµÑ â ÑÑÑоиÑелÑÑво на ÐÐ âХемÑÑâ и ÑÐµÐ¼Ð¾Ð½Ñ Ð½Ð° обÑÐ¾Ð´Ð½Ð¸Ñ Ð¿ÑÑ Ð½Ð° ÐовеÑ

Първа копка на два изключително важни обекта бе направена на 27 март в област Ловеч – започва строителството на участъка от АМ "Хемус" от Ябланица до пътен възел „Боаза“, както и рехабилитацията на обходния път на Ловеч.

За първото събитие до Ябланица дойдоха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и на финансите Владислав Горанов. Събирането на толкова важни държавни мъже само по себе си доказва значението на това строителство, коментира кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която взе участие и в двете събития. При разклона за село Горан, община Ловеч, кметът Маринова каза още: „Вълнението ми е огромно, защото Ловеч е една строителна площадка и към нея отдавна мечтаем да добавим старта на строежа на АМ „Хемус“, както и на околовръстния път на Ловеч. Споделям, че след великденските празници Община Ловеч започва да ремонтира и пътя при входа на града. Искам да благодаря на правителството, на усилията  на министър Николай Нанков, на АПИ за постоянството и за оперативността. Специално на инж. Дончо Атанасов за проектирането и за мобилизацията, която се създава по отношение на следващите 52 км от участъка от магистралата, който стартирахме днес. Убедени сме, че това е изключително важно за нашата област, за хората от общината и съседните области. Вярвам, че строителите ще бъдат и оперативни и ще постигат онова качество, което да ни радва, защото в крайна сметка, всичко това са усилията на правителството, които инвестираме в хората, в техния начин на живот и стандарт.“

 „Ако всички правителства досега бяха направили и половина от това, което направиха правителствата на Бойко Борисов, сега няма да сме на първа копка, а да режем лентата на цялата магистрала „Хемус“. И понеже тя се изгражда само с бюджетни средства,  затова министър Горанов е тук“, каза при Ябланица министър Нанков.

„Ние не сме по приказките, а по работата. Днес имаме задачата да направим така, че Северна България да не е провинция, а да е столична територия. Ние инвестираме не в асфалт и бетон, а в хора – да стават по-богати, да се развиват", изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев.

Новият участък от АМ „Хемус“ е дълъг 9,3 км, а строежът възлизат на 55 млн. лв. При проектирането са спестени 40 на сто от първоначално предвидените средства. Строителството трябва да приключи в срок от две години, но строителите уверяват, че участъкът може да бъде завършен и по-рано.
Северната магистрала е приоритет за правителството, в момента се проектира участъка от „Боаза“ до разклона за Ловеч и Плевен с дължина 52 км. До края на годината ще започне реалното строителство и на този участък, каза пред журналисти Николай Нанков. От краткия брифинг при Ябланица стана ясно, че до 2025 г. цялата магистрала трябва да бъде завършена. За това ще са необходими още 1,3 млрд. лв.

„Това са най-смислените инвестиции на това правителство, за да може да се разкъса възелът, в който е "впрегната" Северна България“, каза финансовият министър Владислав Горанов.

"Аз убедено вярвам, че когато бъде завършена магистралата, обещанието, с което преди малко повече от година обикаляхме тази част на България, Северна България ще започне да догонва Южна“, изтъкна още Горанов.
Водосвет на обекта извърши Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеници, като поръси със светена вода строителите и официалните лица. В  събитията взеха участие още депутатите Иван Миховски, Калин Василев и Джейхан Ибрямов, областният управител на област Ловеч Георги Терзийски, кметове на Ябланица, Тетевен, Луковит, Угърчин, Летница, шефове от АПИ, представители на строителните фирми и строителния надзор.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч