Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Първи кулинарен фестивал „Бял мъж“ се проведе в Горан

ÐÑÑви кÑлинаÑен ÑеÑÑивал âÐÑл мÑжâ Ñе пÑоведе в ÐоÑан

Първи кулинарен фестивал „Бял мъж“ се проведе вчера в с. Горан. Срещнаха се миналото, настоящето, бъдещите обещания за нови срещи и кулинарните изкушения, приготвени от овче мляко, коментира Теменужка Стоянова, секретар на Народно читалище „Христо Ботев – 1927 г.“ – Горан, организатор на проявата заедно със Светла и Данчо Рачеви и мандрата в селото.

Жури в състав инженер-технологът Сийка Динкова, преподавател в Националната гимназия по ветеринарна медицина, която извърши демонстрация по направата на ястието „Бял мъж“, готвачът Боян Стоянов и шеф-готвачът Димитър Александров оцени кулинарните произведения на 20 участници от различни населени места -  с. Горан, с. Йоглав, с. Вълчитрън, с. Скобелево, с. Дренов, с. Лисец, с. Дойренци, с. Слатина и Ловеч. Първото място беше присъдено на фолклорна група „Югла“ от Йоглав, втората позиция зае мандра – Горан, в лицето на Цветелина Матева и третото място беше за Валентина Атанасова, също от Горан. На всички останали, осмелили се да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на продукта по стара българска рецепта, бяха раздадени грамоти и медали за достойно представяне. Имаше и конкурс за направа на лимонада, като на първо място беше класирана участничка от Скобелево, на второ място - представител от Дренов, и на трето - Светлана Рачева от Горан.

Освен като кулинарен конкурс фестивалът се превърна и в място за споделяне на традиции, на народно творчество чрез изпълнения на песни, които са характерни за региона - от фолклорна група „Югла“ и певческа група „Росна китка“ – с. Горан. На събитието присъстваха и самодейци от читалищата в Дренов, Скобелево и Лисец, секретарят на Ловчанско читалище „Наука - 1870 г.“.

Фестивалът се проведе в изпълнение на проекта на читалището в Горан „Миналото среща настоящето“, финансиран от общинския фонд „Култура“.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч