Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Пет ловешки селски читалища отпразнуваха заедно 24 май

ÐÐµÑ Ð»Ð¾Ð²ÐµÑки ÑелÑки ÑиÑалиÑа оÑпÑазнÑваÑа заедно 24 май

Читалищата от пет села в община Ловеч, а именно  Йоглав, Деветаки, Горан, Дренов  и Умаревци,  отпразнуваха заедно Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това се случи на 25 май, четвъртък, в клуба на инвалида в село Йоглав, където звучаха стихове, песни и имаше празнично настроение.

Фолклорните групи към читалищата пристигнаха с цветя и поздравителни адреси, начело със своите ръководители. Тук бяха кметският наместник на село Йоглав Виолин Димитров и главният специалист Анелия Георгиева, както и кметските наместници на Деветаки и Умаревци - Диана Иванова и Виктория Маринова.

Представители от НЧ „Зора 1897 г.“ в Деветаки бяха председателят Детелина Карапетрова и секретарят Генка Митева.  Всичко това показва съвместната екипна дейност между читалищата и кметските наместничества за по-успешна и ползотворна работа.

Под звуците на „Върви, народе възродени“ всички станаха прави и пяха заедно просветния химн. Последва тематичен рецитал, изпълнен от ученици от село Йоглав.

Еленка Щерева,  секретар на читалището-организатор „Пробуда 1926 г.“ , поздрави всички присъстващи. Тя изтъкна, че читалищата, особено в малките населени места, са центърът не само на просветната дейност, ролята им е много по-голяма. Благодарение на тяхното функциониране успяват да се  съхранят и предадат на идните поколения българските традиции и обичаи. Тя отправи апел към съседските читалища екипните дейности да  станат традиция за обединяване на усилията в името на една и съща кауза - поддържане  на народностния дух и култура. Бяха специално поздравени и учителите-пенсионери, дошли като изпълнители в общия концерт на самодейците.

Всяка от певческите групи се представи със свои изпълнения и получи грамота и цветя от читалището - домакин. Поздравителни адреси за всички културни организации беше подготвила и Венета Христова, секретар на НЧ „Пробуда 1927 г“,  село Дренов.

Празникът продължи с тържествен обяд,  много музика, сладка раздумка между съседи. Извиха се и народни хора, водени от децата-танцьори. Всичко това допринесе за сплотяване на читалищната общност и приемственост между поколенията.

Община Ловеч, пресцентър

26.05.2023 г.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч