Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Певците от Йоглав с награди от фолклорен конкурс в „Етър” край Габрово

ÐевÑиÑе Ð¾Ñ Ðоглав Ñ Ð½Ð°Ð³Ñади Ð¾Ñ ÑолклоÑен конкÑÑÑ Ð² âÐÑÑÑâ кÑай ÐабÑово

С куп награди се завърна фолклорната група „Югла” при НЧ „Пробуда 1926 г.” в с. Йоглав, която представи Община  Ловеч на Третия национален фолклорен конкурс за хумористични народни песни „Надпейте се, засмейте се”. Конкурсът се състоя  в Етнографския музей на открито „Етър” (ЕМО) край Габрово на 22 май 2016 г.

Освен грамотите за участие, групата спечели поощрителната награда за автентична носия с допълнителна грамота и подарък, а на 73- годишния Георги Линджов  беше присъдено първото място в раздел индивидуални изпълнители. Той получи грамота, плакет на националния конкурс и покана за участие в празничната програма на ЕМО „Етър”.  

Транспортът до „Етъра” също дойде като награда за самодейците за успешното представяне  - средствата за пътуване са осигурени от Община Ловеч по спечелен проект на читалището от Програмата на Общината за допълнително финансиране на дейностите.

Конкурсът се провежда с цел събиране и съхраняване на автентични хумористични народни песни от цялата страна и е свързан с карнавалните празници на Габрово. Водещ на това голямо събитие беше известният хуморист-имитатор, режисьор и продуцент, автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии Венци Мартинов. В  журито влизаха известни специалисти-музиканти, фолклористи и етнографи, които определиха победителите от всичките 64 участващи групи.

„Гордеем се с тези награди, сподели ръководителят на групата Еленка Щерева, те са резултат от общия труд на самодейците. Ще посрещнем 24 май с още един принос в културния живот на общината  и с достойнство, че поддържаме  традицията  и духовността на  родното си село.“

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч