Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Почина почетният гражданин на Ловеч арх. Петко Еврев

Почина почетният гражданин на Ловеч  арх. Петко Еврев

На 12 декември в столицата е починал почетният гражданин на Ловеч  арх. Петко Еврев (81 г.). Ръководството на Община Ловеч и лично кметът Корнелия  Маринова изказват съболезнования на роднините и близките му.
„Всяка среща с арх. Еврев беше извор на нови идеи и решения за благоустройството и добруването на града. Не случайно той споделяше думите на д-р Парашкев Стоянов - отворете сърцето ми и там ще пише Ловеч! Поклон пред паметта му!“, сподели по повод кончината кметът Корнелия  Маринова. 
Поклонението ще бъде в София,  в сряда, 16 декември, от 10.00 часа,  в църквата „Свети Георги“ съобщиха близки приятели.
През 2018 г. арх. Петко Еврев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ „за дейността му, свързана с утвърждаване престижа на града пред национални и международни институции и по повод предстоящата му 80-годишнина“.
Д-р арх. Петко Илиев Еврев е роден на 1 април 1939 г. в Ловеч. Завършва Пълно средно смесено училище „Христо Кърпачев” (Ловеч) с отличен успех (1957) и специалност архитектура в Инженерно-строителния институт (1962), завършва с отличен успех. Специализира туристическо планиране на планински и морски курорти в Италия, Швейцария и Франция (1972).
Архитект в Проектантската организация, Ловеч (1962-1967). Научен сътрудник, старши научен сътрудник. Главен консултант (1968), ръководител на секция (1972), ръководител на колектив за „Методика за разработване на националната комплексно-устройствена схема на Република България“ (2002) в Националния център по териториално развитие, София. Заместник-министър в Министерството на териториалното развитие и строителство (1992-1994), заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (1997-1998). Доктор по градоустройство и архитектура (1980), доцент, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Лесотехническия университет.
Автор е на над 80 научни разработки в областта на архитектурата, градоустройството, териториалното устройство и регионалното развитие; на монографии за планинските курорти и териториалното устройство и планиране на отдиха и туризма; учебник и исторически изследвания. По негови проекти са реализирани териториално-устройствените и градоустройствените планове в Ловеч, Тетевен, Рибарица, Априлци, Самоков, Боровец и др. Автор на няколко книги, последната е "Градът през моите очи" и е посветена на Ловеч.

 

Връзка към http://www.lovech.bg/bg/obshtinsko-radio-lovech
Връзка към http://www.lovech.bg/bg/natsionalna-programa-za-energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi
Връзка към http://www.solvit.government.bg
Връзка към https://www.eufunds.bg/index.php/bg/
Връзка към /bg/energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi