Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Посланикът на Босна и Херцеговина в София посети Ловеч

ÐоÑланикÑÑ Ð½Ð° ÐоÑна и ХеÑÑеговина в СоÑÐ¸Ñ Ð¿Ð¾ÑеÑи  ÐовеÑ

Посланикът на Босна и Херцеговина в София Негово превъзходителство  Здравко Бегович посети на 18 октомври 2021 г. Община Ловеч. Кметът Корнелия Маринова запозна госта с богатата история  на града с Покрития мост и очерта икономическия профил на общината. Тя припомни, че сред побратимените градове в региона на Балканите отскоро се нареди и гр. Требине, Босна и Херцеговина. На 02.09.2021 г. там бе подписано споразумение за сътрудничество между двата града. Предстои гостуване в Ловеч на делегация от Требине на експертно ниво, в рамките на което ще се обсъдят конкретни стъпки за реалното прилагане на споразумението в областите на културата, образованието и туризма, както и да се разгледат възможностите за съвместно кандидатстване по европейски програми. Посланик Здравко Бегович се ангажира да помогне за срещата с осигуряване на преводач.

В разговора участваха и Петър Цолов, председател на Общински съвет, и Венцислав Христов, заместник-кмет на Община Ловеч. Стана дума и за родения в Ловеч футболист Ивайло Петев, който в момента е треньор на националния тим на Босна и Херцеговина. В кабинета на кмета гостът получи кристал с герба на Община Ловеч и рекламна брошура за промишлеността.

По-късно пред журналисти посланикът заяви: „Приветствам този процес на сближаване между двата града и между двете държави, не случайно България първа призна независимостта на Босна и Херцеговина. Анализирахме културното сътрудничество и възможностите за икономическо сътрудничество, двете страни имат много сходни исторически, природни и политически характеристики.“

Кметът Корнелия Маринова каза:

„Предстои да се уточни датата, когато делегация от Требине ще пристигне в Ловеч за експертните срещи, които сме договорили предварително. Знаете, че България е радетел за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. В момента се провежда  конференция за бъдещето на Европа, върви едно допитване до хората, върви активен диалог с гражданите. Всичко това са много важни процеси и ние трябва да бъдем достатъчно активни за бъдещите проекти.“

Следобед гостът от Босна и Херцеговина посети две промишлени предприятия - ,,Велга“  ООД и ,,Балкан“ АД, като бе придружаван от кмета Корнелия Маринова и председателя на ОбС Петър Цолов. Във „Велга“ собствениците Лазарин Дочев и Герасим Дочев разказаха историята на мебелното предприятие и показаха технологичните новости. В „Балкан“ гостът бе посрещнат от изпълнителния директор Ивайло Стоянов, който е и председател на Съвета за икономическо развитие към Община Ловеч, както и от Дарина Тодорова, изпълнителен директор на "Балканвело" АД, едно от дружествата на завод "Балкан". Разгледана бе музейната експозиция на завода, както и производството на велосипеди.

След това посланик Здравко Бегович направи кратко посещение на Ловешката средновековна крепост и на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“, като бе придружен от зам.-кмета Венцислав Христов. Той разказа на госта за забележителностите на града и общината, представени в галериите и музейните експозиции.

 

Община Ловеч, пресцентър

18.10.2021 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж