Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Повишен интерес към Къкринското ханче в дните преди 19 февруари

ÐовиÑен инÑеÑÐµÑ ÐºÑм ÐÑкÑинÑкоÑо ÑанÑе в дниÑе пÑеди 19 ÑевÑÑаÑи

Повишен интерес към Къкринското ханче се наблюдава в дните преди 19 февруари, когато  тук ще бъде представена жива картина на залавянето Васил Левски от турски полицаи на 28 декември 1872 г. Възстановката на залавянето в ханчето се подготвя от регионалните клубове при НД „Традиция“ с подкрепата на Община Ловеч. Събитието е част от няколкодневната програма, посветена на 145 години от гибелта на Апостола, която може да се види на сайта . Виж тук
http://www.lovech.bg/bg/sabitiya/145-godini-ot-gibelta-na-vasil-levski
Репетицията на 17 февруари 2018 г. привлече много граждани от Ловеч, местни жители, телевизионни екипи, както и ученици от Плевен и Троян. Особен интерес предизвикаха униформите и оръжията на участниците, както и напрежението в сцената със залавянето на Апостола  и придружителите му Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. Картината предизвика  оживени коментари сред някои по-възрастни жители на с. Къкрина, всеки от който има своя представа за историческата случка. Сценарият се е придържал към спомените на участника Никола Цвятков, обясниха организаторите.
Децата пък искаха да се снимат с актьорите от живата картина и особено с изпълнителя на Левски Едуард Енчев. Репетициите бяха проследени и от кмета на Ловеч Корнелия Маринова и от заместник-кмета Венцислав Христов. Кметът Маринова разговаря и с част от посетителите на музея.
„Искаме нашите деца да знаят историята, личностите в нея, нашите герои. И понеже първият комитет на Апостола е бил в Плевен, ние организирахме поход „По стъпките на Левски“. Днес сме в Къкрина и много се радваме, че попаднахме на тази репетиция. После  ще посетим и музея в Ловеч“. Това разказа Тотка Конова, собственик на ученическа занималня „Подай ръка“ в Плевен за ученици от 1 до 5 клас, която водеше 14 деца.  Групата си направи обща снимка с актьорите и кмета на Ловеч.
В понеделник, 19 февруари,  ще има две възстановки – на местността Пази мост от 10.00 часа и на Къкринското ханче от 10.30 часа. За първи път от много години е включен толкова голям ресурс от хора, оръжия, коне и каруца, обясниха организаторите.
 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч