Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември –ден на Съединението

ÐоздÑавление на кмеÑа на ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾ повод 6 ÑепÑемвÑи âден на СÑединениеÑо

Уважаеми съграждани!

България има много велики дати, които през вековете светят с непреходна светлина. Няма как да не видим датата  6 септември 1885 г. Празнуваме обединението на Княжество България и Източна Румелия.  Събитието  се ръководи от поредния Български таен централен революционен комитет и става след поредица бунтове в различни градове на Източна Румелия, довели до военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I.

На практика Съединението определя съдбата на България за години напред.

Вече изминаха 138 години от славните събития в Пловдив. Но ние още помним думите на нашите прадеди, които разтърсиха Европа: „Братя! Часът на нашето съединение удари!“ Нека отдадем почит на дейците от онова време.

Днешният българин продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Превратностите не сломиха душата на народа ни. Напротив – станахме по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно единство между всички българи у нас и по света.

Това е особено важно сега, когато на Стария континент втора година продължава да бушува война. Няма да се преборим с милитаризма, ако не усещаме енергията на съединението. Това означава да  работим заедно за едно по-добро, сигурно и мирно бъдеще. Само така бъдем достойни последователи на идеалите на Съединението.

Честит празник, българи!

Корнелия Маринова,

Кмет на Община Ловеч

06.09.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител