Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Поздравление по повод 22 септември – Ден на независимостта

ÐоздÑавление по повод 22 ÑепÑемвÑи â Ðен на незавиÑимоÑÑÑа

Уважаеми съграждани,  скъпи приятели!

Навършват се 114 години от оня далечен 22 септември 1908 година, когато в последната средновековна наша столица Велико Търново показваме, че можем да бъдем обединени, независими и силни! Това е славен момент в българската история! С обявяването на своята независимост България още тогава става равноправна на другите европейски държави.

И когато за празника забият камбаните във Велико Търново, звънят камбаните и в Ловеч, защото двата града са свързани с основите на българската държавност. Най-малкото защото  Втората българска държава, възкръснала с въстанието на Асен и Петър, укрепва след неуспешната ромейска обсада на Ловешката крепост през 1187 г.

Участниците във всички тези начинания неизменно са поставяли на първо място възхода на родината. И както казва Фердинанд I след обявяването на независимостта през 1908 година: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.“

Днес се прекланяме пред имената  на държавниците, които извоюваха нашата национална, политическа и държавна свобода! Цар Фердинанд I,  премиерът Александър Малинов и още много политици и дипломати.

Уважаеми граждани, всяка уважаваща себе си държава празнува Деня на своята независимост. Затова приемете нашите поздравления за този голям празник!

Да живее свободна и независима България!

 

Корнелия Маринова, кмет на Община - Ловеч

Петър Цолов, председател на Общински съвет – Ловеч

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия