Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Пожар пренареди програмата на ловешка делегация в Кепез, област Чанаккале, Турция

ÐÐ¾Ð¶Ð°Ñ Ð¿ÑенаÑеди пÑогÑамаÑа на ловеÑка делегаÑÐ¸Ñ Ð² Ðепез, облаÑÑ Ð§Ð°Ð½Ð°ÐºÐºÐ°Ð»Ðµ, ТÑÑÑиÑ

Голям пожар пренареди програмата на делегацията на Община Ловеч, която в дните 21 – 24 август 2023 г. гостува на община Кепез, област Чанаккале, Турция. Това съобщи след прибирането си групата, в чийто състав бяха кметът Корнелия Маринова, председателят на Общинския съвет Петър Цолов и заместник-кметът Даниел Колев. Целта на посещението бе подписване на протокол за побратимяване между Ловеч и Кепез.

Предвидената церемония за 22 август обаче бе отменена заради пожара, подписването стана  на 24 август. Тогава в Културния дом подписи положиха Бирол Арслан, кмет на Кепез, и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч. На церемонията присъстваха още двамата заместник-кметове на Кепез, ръководството на общината и представители на Общинския съвет. Сред поканените бяха и наследници на онези 28 семейства, които след Османско-руската война от 1877-1878 г. са се преселили от България в Кепез.

Интересен факт е, че Кепез, община Чанаккале, която е основана през 1992 г., за първи път се побратимява с град от чужбина и това е Ловеч, съобщи кметът Корнелия Маринова.

Въпреки непредвидените обстоятелства, ловешката делегация успя да осъществи част от програмата. При посещението в общината бяха представени всички дирекции, както и проекти в областта на образованието и  културата. Гостите от Ловеч направиха обиколка на мемориалния комплекс и посетиха античния град Троя (Трува).

През първите два дни от гостуването ръководството на Кепез бе плътно ангажирано с дейности по организацията на потушаването на огнената стихия. Ловешката група е предложила помощта си, което е възприето от домакините като силен знак на съпричастност и приятелски чувства.

Кметът Бирол Арслан е посетил района на пожара. Огънят е бушувал на 4 км от града, евакуирани са няколко села. Заради дима магистралата Чанаккале - Чан е била затворена, спрян е корабният трафик  през пролива Дарданели. По данни на турското здравно министерство при пожарите са пострадали общо 83 души.

Горският пожар се е разразил бързо поради скоростта на вятъра, нарастваща до 60 км/час. Според Европейската информационна система за горските пожари близо 3 хиляди хектара земя в Чанаккале са били засегнати. Общо в погасяването участваха седем противопожарни самолета и 22 хеликоптера, ангажирани бяха 3084 души, 81 цистерна за вода, 375 превозни средства и строителна техника. Екипите към Общинската противопожарна дирекция в Кепез участва с целия си персонал. Служителите на дирекция „Паркове и градини“, дирекция „Почистване“, дирекция „Поддържащо обслужване“ и дирекция „Наука“ също подпомагаха погасителните дейности.

Община Ловеч, пресцентър

25.08.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител