Общинска администрация Ловеч / Република България

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Община Ловеч

Официален уеб сайт

Празник на православния храм „Свети пророк Илия“ в Пресяка на 22 юли

Празник на православния храм  „Свети пророк Илия“ ще се проведе в село Пресяка, община Ловеч, на 22 юли 2018 г. (неделя).

Литургия за празника ще отслужи от 9.30 часа, а от 11.30 часа е освещаването на курбана и раздаването му в двора на църквата.

Организатори са кметството на селото и църковното настоятелство на храм „Свети пророк Илия“.

Църковният празник на Свети пророк Илия е на 20 юли (Илинден).

Пророк Илия успял да обърне мнозина в правата вяра, но владетелите и по-голямата част от народа тънели в безчестие. Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии - градушката, гръмотевиците и светкавиците. Вярва се, че когато той препуска със своите коне по небесния друм, причинява гръм и огън. Ако хората не го почитат, ако не му заколят курбан, светецът може да заключи небесната влага и три години да не пусне дъжд на земята. Затова на Илинден обикновено се коли голямо мъжко животно - бик, вол или овен. Във всеки дом по традиция се жертва най-старият петел на небесния светец.

Според народното поверие на Илинден, (по стар стил на 2 август) не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. Времето се обръща, почват да духат есенните ветрове.