Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Празникът на Ловеч е наситен с тържествени изяви и концерти

ÐÑазникÑÑ Ð½Ð° ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ðµ наÑиÑен Ñ ÑÑÑжеÑÑвени изÑви и конÑеÑÑи

Празникът на Ловеч на 11 май 2023 г. е наситен с поредица тържества и концерти. По традиция основната част на  събитието става пред катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“. Традицията все пак бе нарушена, тъй като по време на тържественото си слово кметът Корнелия Маринова извика до себе си трима представители на бъдещето - Йоана Дренска (9 г.),  Евелин Берова (18 г.) и Дарина Добрева (16 г.). Децата разказаха за своето досегашно участие в празничния живот на града, за своите мечти и желания. Кметът им връчи символичния ключ на Ловеч с пожелание да отключват всички врати и препятствия в живота.

В обръщението си Корнелия Маринова подчерта: „Ние сме град, в който хората си вършат добре работата. Ние сме една общност с цел и ясни приоритети. Една добре работеща  от изобретателни, трудолюбиви, смели, грижовни хора. Богатството на  нашия град. Провеждаме акции, помагаме на бежанци, провеждаме най-пищните фестивали и празници. Имаме най-хубавия нов слънчев храм, с който се гордеем. Положихме много усилия и още толкова ще ни трябват занапред.“

Тържествени слова произнесоха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и Ловчанският митрополит Гавриил.

 „Ловеч е богат с много духовност, с прекрасна природа, има хора, които се трудят, за да може този град да бъде това, което е днес. Това е привилегия, но и отговорност за всички вас“, каза Кирова.

Корнелия Маринова награди командира на Командване за логистична поддръжка – София, бригаден генерал Тодор Тодоров, с плакет „Св. св. Кирил и Методий". Плакетът прие  полковник Николай Кебапчиев, началник на щаба за логистична подкрепа.

Преди официалното тържество в кабинета на кмета бе връчен плакет "Св. св. Кирил и Методий"  и на Росица Кирова.

Сред официалните лица бяха народните представители от Ловешки избирателен район Николай Нанков, Искрен Арабаджиев, Николай Дренчев, Ирена Анастасова, председателят на Общински съвет Ловеч –Петър Цолов, кметовете на Троян и Априлци Донка Михайлова и Тихомир Кукенски, Видински митрополит Даниил, Началникът на Ловешки гарнизон и началник на Военeн географски център – Троян - полковник Светослав Църовски, майор  Дончо  Игнатов, началник на ВФ  24480, началникът на щаба за логистична подкрепа полк. Николай Кебапчиев.  Сред гостите са и две делегации – от Лавал (Франция) и Кепез, Чанаккале (Турция).Посланик Здравко Бегович, извънреден и пълномощен посланик на Босна и Херцеговина в Република България,  също бе гост на тържеството.

В тържеството взеха участие почетен строй от ВФ  24480-Ловеч и ВФ 57260-Ловеч, Смесен хор „П. Пипков“ при Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“, Духов оркестър – Ловеч, и състезателите от Клуб по акробатичен рокендрол "Роксмайл".

Официалното тържество започна още сутринта в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ с литургия, водена от Ловчанския митрополит Гавриил. Тук присъстваха, кметът Корнелия Маринова, зам.-председателят на НС  Росица Кирова,  председателят на ОбС Петър Цолов, зам.-кметове Венцислав Христов и Даниел Колев, както и чуждестранните гости.

Прочетен беше и поздравителен адрес президента на Р България Румен Радев,  съобщено бе и за останалите  адреси от депутати, министерства, общини и институции.

Празничната програма е наситена и със спортни събития, сред които традиционната щафета „Пламъчета сини“, като в следобеда е  награждаването на победителите.

Вечерта приключва с  концертите на Симфониета – Враца  с „Вивалди завинаги“ в театъра, а след това на площада е концертът на Любо Киров, след който има празнична заря.

Празникът тази година е посветен на 1160 години от създаването на славянската писменост, на 160 години от рождението на проф. Беню Цонев, на 90 години Люлякови празници и 30 години от обявяване на 11 май за празник на Ловеч.

От 1993 г. всяка година Ловеч празнува в деня, когато църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на града край Осъм.

Виж запис на

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

https://www.facebook.com/lovech.municipality

 

Община Ловеч, пресцентър

11.05.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител