Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Празнуващите Петровден в Йоглав получиха по едно символично петровско петле

ÐÑазнÑваÑиÑе ÐеÑÑовден в Ðоглав полÑÑиÑа по едно ÑимволиÑно пеÑÑовÑко пеÑле

Символично петровско петле получиха празнуващите Петровден в село Йоглав, община Ловеч. На всеки жител, който се включи в тържеството, председателят на читалището Габриела Христова  връчи специалният подарък, изработен за случая.

В Йоглав не пропускат да отбележат празника, който по стар стил беше на 12 юли. Тогава Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ и Клубът на инвалида организираха весело празненство за населението.

Празника откри читалищният секретар с представяне на народните вярвания за Светите Христови апостоли Петър и Павел, както и на традиционните обреди и ритуали по Петровден. Единствената именичка, присъстваща в залата, беше Поля Маринова, която беше поздравена от организатора на Клуб на инвалида Христо Илиев и получи подарък  икона на Св. Петър и Павел.

На петровския празник беше представено ново семейство - жители на Йоглав и новодомци, това са семейство Тачкови от Ловеч. Те получиха сувенир и български флаг в знак на приобщаване към родолюбивите традиции на йоглавчани. С новия флаг Таня Тачкова поведе празничното хоро.

По стара българска традиция на този ден във всеки дом се готви курбан от най-младото петровско пиле . Затова празничната вечеря беше печено пиле, приготвено от Добромир Добрев, собственик на заведението „При Добката“, където се проведе тържеството. На трапезата присъстваше и  традиционното за празника ястие „бял мъж“. Като символ на този летен празник  беше и голямата кошница ябълки-петровки, с които самодейката Митка Димова почерпи всички. Голямо българско хоро се изви на площада, като начело бяха плакатът на шарен петел и българското знаме.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч