Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Преиздават „Записки за народния живот и страданията български“

ÐÑÐµÐ¸Ð·Ð´Ð°Ð²Ð°Ñ âÐапиÑки за наÑÐ¾Ð´Ð½Ð¸Ñ Ð¶Ð¸Ð²Ð¾Ñ Ð¸ ÑÑÑаданиÑÑа бÑлгаÑÑкиâ

По повод честването на 141 години от освобождението на Ловеч предстои издаването на книгата „Записки за народния живот и страданията български“. Това е ръкопис на  протоиерей Евстати Попстефанов, който разказва както своята биография, така и за битката  за Ловеч през 1877 г. Книгата се издава по идея на  Николай  Томчев и чрез неговата финансова помощ, както и с помощта на Община Ловеч. Отпечатването е в ловешкото издателство „Инфовижън“.
Най-голяма част от съчинението протоиерей Евстати Попстефанов посвещава на живота си в Ловеч (1874-1928 г.) Накрая на ръкописа той отделя място и на румънското нашествие в Ловеч през 1913 г. и тежките последици от него за града ни.
През 1996 г. проф. Дойно Дойнов за пръв път публикува в самостоятелно издание изцяло този ръкопис, съхранен в Научния архив на БАН. Преди това той е публикуван през 1978 г. като част от сборника „Освобождението”, посветен на 100 годишнината от Руско-турската освободителна война. 
Това е изключително ценно свидетелство, което трябва да е притежание на всяка библиотека и читалище, счита Николай Томчев. В предговора на Пенка Чернева пък се казва: „С тази публикация целим да направим достъпен този ръкопис до повече хора, защото сме убедени, че свят  дълг на всеки българин е да знае и помни развилите се събития за нашето освобождение“.
За последно ръкописът е издаван през 2015 г. от издателство „Сафо“, но тиражът е изчерпан.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч