Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

С голям празник архитектурният резерват Старо Стефаново отбеляза 140 години от изграждането на местния храм

 С голÑм пÑазник аÑÑиÑекÑÑÑниÑÑ ÑезеÑÐ²Ð°Ñ  СÑаÑо СÑеÑаново оÑбелÑза   140 години Ð¾Ñ Ð¸Ð·Ð³ÑажданеÑо на меÑÑÐ½Ð¸Ñ ÑÑам

С голям празник, в който имаше църковна служба  с Ловчанския митрополит Гавриил, поздравления от официални  лица и богата фолклорна програма , архитектурният резерват  Старо Стефаново отбеляза на 10 септември  140 години от изграждането на своя храм  "Рождество Пресвета Богородица". 

Първият камък на строежа е поставен от митрополит Дионисий през 1873 г., каза в словото си Иван Джуров,  кметски наместник на Стефаново. Този храм е шедьовър на религията и духовността, каза митрополит Гавриил, който е сред щедрите дарители за възстановяването му. Представител на инициативния комитет д-р Румяна Нановска прочете дълъг списък от спонсори.

В словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  изтъкна интересна идея:

«Дарителството в село Стефаново е в основата на всички добри дела. Като почнем от Иванаки Йонков, който е дарил терена за строеж на храма, минем през много още имена и инициативи – това са цели 140 години. Щастливи са хората тук, защото от едно място могат да получат сила и вяра. Това е  място, на което съжителстват религията, учението и историческата памет».

В празника взе участие  и председателят на Общински съвет в  Ловеч  Петър Цолов.

В художествената програма участваха народният певец Петър Кирилов, Фолклорен ансамбъл „Елица“ от Врабево, дует „Свежест“, майстор-грънчарят Румен Георгиев и др. 

Извиха се и народни хора, на които се хвана и кметът Корнелия Маринова.  Тя, както и други  участниците, беше включила в облеклото си дреха с  фолклорни  мотиви, за да е видима привързаността към род и родина.

Събитието събра много приятели, роднини, набори и гости  от близо и от чужбина. Агнешки курбан бе приготвен и раздаден на близо 200 присъстващи.

 

Община Ловеч, пресцентър

10.09.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч