Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

С тържествен ритуал Ловеч отбеляза 146 години от освобождението от османско иго

С ÑÑÑжеÑÑвен ÑиÑÑал ÐÐ¾Ð²ÐµÑ  оÑбелÑза 146 години Ð¾Ñ Ð¾ÑвобождениеÑо Ð¾Ñ Ð¾ÑманÑко иго

Много граждани и гости на Ловеч се събраха вечерта на 22 август 2023 г. на събитието, което отбеляза 146 години от освобождението на града от османско иго и установяване на местното управление. Гражданското поклонение и тържественият военен ритуал се проведоха пред паметника на воеводата Тодор Кирков на площада в кв. „Вароша“.

„Днес е ден за възпоменание на загиналите. Но днес е и ден за празнуване. Защото с тези събитие се слага началото на местното самоуправление.  В основите на местното самоуправление е вграден духът на Възраждането.  Свободните ловчалии  много бързо се наредиха редом до най-прогресивните и демократични българи. И още тогава те изповядват категоричен европейски дух на развитие.“ Това изтъкна в словото си  заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов.

Сред официалните гости бяха депутатът Николай Дренчев, заместник-областният управител Нели Читинова, главен инспектор Явор Абаджиев, началник на РС ПБЗН, началникът на Военно формирование 24480 майор Дончо Игнатов и други.

Бяха поднесени венци и цветя от представители на институции, партии, неправителствени организации и граждани. Участва Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки, водещ бе актьорът Светлин Стойчев.

Припомняме, че през лятото на 1877 г. събитията в Ловеч и неговата околност преминават под знака на три паметни акта. Първото освобождение на Ловеч  е на 5 юли. Следва възстановяване на османската власт в града на 15 юли. Второто освобождение  е на 22 август.  Създадено е българско управление в рамката на нов обществен модел, който се оказва жизнен и действен вече 146 години. Затова тази дата в историята на града става сияние в небосклона на времето.

Община Ловеч, пресцентър

22.08.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител