Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Събитията в Община Ловеч по повод Съединението започнаха от село Йоглав

СÑбиÑиÑÑа в ÐбÑина ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾ повод СÑединениеÑо запоÑнаÑа Ð¾Ñ  Ñело Ðоглав

Събитията в Община Ловеч по повод празника за Съединението на България – 6 септември, започнаха на 5 септември 2023 г. вечерта в село Йоглав. Кметът Корнелия Маринова и заместник-кметът  Венцислав Христов участваха в тържеството и поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните. Екнаха  и традиционните за селото гърмежи на черешовите топчета.

В своето слово кметът Корнелия Маринова припомни имената участниците в славните събития в Пловдив преди 138 години. Това са Захарий Стоянов, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница и още много други. „Те показаха, че една малка държава, когато има воля, може да се появи отново на картата на света“, каза Корнелия Маринова.  

Сред официалните гости беше и областният управител Виктор Стойчев, който също поздрави тържеството, както и кметският наместник Виолин Димитров.

Заместник-кметът Венцислав Христов прочете поздравителен адрес, в който се казва: „Културният календар на Община Ловеч и занапред ще помага за подобни инициативи, които радват и сплотяват хората. От името на общинската администрация  поздравявам всички участници и нека добрите идеи винаги да се осъществяват.“

Тържеството бе организирано от Народно читалище „Пробуда 1926 г.“, а водещ бе секретарят на читалището Еленка Щерева. Три поколения самодейци от околните села (Йоглав, Дойренци, Деветаки, Умаревци, Лисец, Горан и Дренов) участваха в концерта от възрожденски песни.

Тържеството бе финал на проекта „Съединението от 1885 година - урок за настоящето и бъдещето“, финансиран от културния календар на общината. Сред много активности имаше и детски рисунки на тема „Сговорна дружина планина повдига“.

Целта на проекта бе изпълнена – успешно бяха обогатени знанията на децата и младежите за родната история и по-специално за Съединението. Малките участници получиха грамоти, а гостите си тръгнаха със специални албуми.

 Община Ловеч, пресцентър

05.09.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч