Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Съборът „Девет песни от извора” в Брестово обедини изпълнители от 14 ловешки читалища

СÑбоÑÑÑ âÐÐµÐ²ÐµÑ Ð¿ÐµÑни Ð¾Ñ Ð¸Ð·Ð²Ð¾ÑÐ°â  Ð²  ÐÑеÑÑово обедини изпÑлниÑели Ð¾Ñ 14 ловеÑки ÑиÑалиÑа

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  поздрави участниците във фолклорния събор „Девет песни от извора”  в  село Брестово, който се проведе в празничния  6 септември 2023 г.  „Нашето Съединение  е доказателство  за силата на нашия национален дух и непримиримост. Знаково е, че точно в този ден провеждаме едно събитие, което също така обединява.   Обединява селата, които се намират на Деветашко плато, села от общините Ловеч, Севлиево и Летница и техни представители ще видим днес“, каза в словото си кметът на Ловеч. „Българската песен е особено необходима днес, за да бъдем по-добри и отзивчиви“, подчерта пък в приветствието си кметският наместник на Брестово  Радинка Тотева.

Над три часа продължиха изпълненията на импровизираната сцена пред читалището.  Участваха състави и индивидуални изпълнители от 14 читалища от региона. Това са над 150 участници с близо 30 различния изпълнения. Радостен факт е, че участниците са от всички възрастови групи , така че приемствеността  във фолклора  е ясно изразена. Първи на сцената излязоха  Лора и Пламена - две деца от местното читалище, които изпълниха песента „Стъпил Добри“. Водещ на събитието бе журналистът Никола Колев.

Сред гостите бяха още  депутатът  Николай Дренчев,  областният управител Виктор Стойчев,  заместник-кметът  Венцислав Христов, Веселин Василев от сдружение „Деветашко плато“, кметове и кметски наместници на населените места, общински съветници.  В двора на читалището се проведе още кулинарен конкурс с изложба. Първо място за най-оригинално ястие по традиционна рецепта спечели лучникът на  Сашка Георгиева от Скобелево. Имаше награди  и за най-оригинална безалкохолна напитка от плодове (Мария Денчева от Брестово), най-интересен десерт (Пенка  Николова от  Къкрина) и най-интересна зимнина (Мара Дешева от Брестово). Спечелилите получиха грамоти и подарък. Отделно беше подредена арт изложба от ръчно изработени изделия.

Съборът се провежда всяка година от сдружение „Деветашко плато“ в различни населени места от платото. Това е петнадесетото издание,  като  село Брестово за пръв път е домакин. Селото е известно като най-високото място на платото.  В сдружението членуват  хора от девет села, но участниците в събора са от много други места.

Събитието  се организира от Община Ловеч, НЧ „Пробуда -1909 г.“ с. Брестово,  кметството в село Брестово, с подкрепата на фондация  „Америка за  България“.

Община Ловеч, пресцентър

06.09.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч