Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Селата Славяни и Стефаново, община Ловеч, имаха своите празници в събота

Селата Славяни и Стефаново, община Ловеч, имаха своите празници на 19 септември, събота. По този повод зам.- кметът на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов посети Славяни, а зам.- кметът Даниел Колев – Стефаново.
Славяни отбелязва няколко годишнини -  селището има 590-годишна история, като в турския регистър от 1430 години е записано като Зелково (горното село). С министерска заповед през 1938 година Зелково се обединява със Сетово (долното село), а на следващата година с царски указ е прекръстено Симеоново – на новородения Симеон ІІ Търновски. С новото име Славяни се сдобива през 1950 г. Днес се отбелязват и 70 години от последното именуване. Навършват се и 140 години от началото на образованието (1880 г.) Местното читалище „Христо Ботев - 1930 г.” пък навършва 90 години,
Пред събралото се множество на площада в Славяни Венцислав Христов прочете и връчи на местния кмет Петко Петков поздравителен адрес от кмета на общината Корнелия Маринова. В него се казва: „Малко селища могат да се похвалят с такава история. Позволете най-сърдечно да Ви поздравя от мое име и от името на ръководството на Община Ловеч по този повод. Поздравления и за председателя Тодорка Янчева и секретаря Бориславка Тодорова. Читалищните състави са едни от най-добрите в общината“.
Кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес и до кметския наместник Иван Джуров, който бе прочетен на тържеството в църковния двор в Старо Стефаново от Даниел Колев.
„Вашето селище е известно не само в общината, но и в цялата страна. Главната причина за тази известност са местните трудолюбиви  хора, които обичат своя род и Родина. Жителите на Стефаново се отличават с толерантност, мъдрост, справедливост и твърдост. Тези характеристики  ни отвеждат дълбоко в миналото, но по-важното е, че са се запазили и днес. Това обяснява и живия интерес на хора от най-различни краища на родината, които идват да живеят тук“, се казва в документа.
Гости на тържеството бяха и кметът на Малиново, кметските наместници на Сливек, Казачево  и Лешница, много гости.
Водосвет и освещаване на курбана извърши отец Петър, а за доброто настроение се грижеше оркестър „Ловеч“.

 

Връзка към http://www.lovech.bg/bg/obshtinsko-radio-lovech
Връзка към http://www.lovech.bg/bg/natsionalna-programa-za-energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi
Връзка към http://www.solvit.government.bg
Връзка към https://www.eufunds.bg/index.php/bg/
Връзка към /bg/energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi