Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Шестима победителите от конкурса за есе „Към звездите“

ШеÑÑима победиÑелиÑе Ð¾Ñ ÐºÐ¾Ð½ÐºÑÑÑа за еÑе âÐÑм звездиÑеâ

Шестима са отличените в обявения от Община Ловеч конкурс за есе „Към звездите“. Наградите връчи на церемонията днес по отбелязването на 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов кметът Страцимир Петков.

Конкурсът имаше за цел да разкрие историческото значение на полета за теорията и практиката на космическите полети, както и мястото и ролята на космонавтиката и космическите технологии в живота на съвременния българин.

Право на участие имаха възпитаници на училищата, включени в Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците, свързани със заниманията по интереси през 2024 г.

Участваха 17 ученици от шест училища. Използвайки средствата на литературата, в есетата си те изразиха своите мисли и чувства, свързани с историческия полет на Георги Иванов, Космоса и космонавтиката като цяло. Мечтаеха за звездите и необятния Космос, потегляха на звездни пътешествия с фантастични космически кораби, потапяха се в света на книгите и мислено политаха към нови странни и непознати светове.

Със заповед на кмета на Община Ловеч беше сформира комисия, която разгледа постъпилите творби на ученици от шест училища в две възрастови групи и отличи най-добрите.

В първа възрастова група (10 - 14 години) комисията присъди едно първо място, две втори и едно трето. Първото място е за Илияна Михайлова, на 13 години, 7. клас в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч. Втора се класира Паолина Иванова, на 14 години, 8. клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, пак втора и Габриела Василева, 7. клас в ОУ „Христо Никифоров“. Третото място отиде при  Ирена Петкова, 7. клас в ОУ „Христо Никифоров“.

Във втора възрастова група (15 - 19 години) комисията даде едно първо място и едно второ. Първото е за Габриела Дикова, на 17 години, НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“, второто за Иван Цветанов, на 16 години, отново от НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов.

Победителите бяха отличени с грамота и награда. Поощрителна награда получиха всички останали участници в конкурса.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч