Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Шествие-поклонение премина пътя до лагера "Слънчев бряг" край Ловеч

ШеÑÑвие-поклонение пÑемина пÑÑÑ Ð´Ð¾ лагеÑа "СлÑнÑев бÑÑг" кÑай ÐовеÑ

Шествие-поклонение на 24 март премина пътя до лагера "Слънчев бряг" край Ловеч, за да поднесе цветя и почете паметта на жертвите на комунистическия терор. В първите редици бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заместник-кметовете Цветан Георгиев и Венцислав Христов, областният управител на Ловеч Георги Терзийски. Пред множеството ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеници отслужи заупокойна молитва.
„Ако в някой пролетен ден тук не дойдат хора, това ще е сигурен знак, че демокрацията у нас е в опасност“, заяви в словото си кметът Корнелия Маринова. Тя подчерта още, че символиката на лагера е тъмна и тежка:
„Обикновено наричаме отпътувалите от този свят „покойници“. С това като че ли казваме, че те отиват да почиват от преживения живот. За жертвите тук на практика няма покой - нито приживе, нито сега. Но няма как да бъдат заличени скъпите жертви, нашите братя и сестри, прегазени от червеното колело на комунизма", допълни кметът Корнелия Маринова.
Председателят на  Съюза на демократичните сили /СДС/ Божидар Лукарски изтъкна в словото си: "Докато има демократи, докато има хора, които не искат с лека ръка да забравят тоталитарните години, ние ще идваме тук, за да се поклоним пред невинните жертви и да дадем своята присъда към палачите".
Областният лидер на СДС в Ловеч д-р Георги Митев посочи, че последните години доста млади хора се насочват към тази тема и допринасят за осветляването й чрез изкуството.
На поклонението присъстваха представители на десни политически партии и граждански сдружения. И тази година бившият лагерист Кольо Вутев Колев (78 г.) от село Торос, община Луковит, разказа спомени за преживяното в каменната кариера.
Трудово- възпитателното поделение, наричано иронично "Слънчев бряг", е създадено от ЦК на БКП през април 1959 г. след закриването на лагера в Белене. Без съд и присъда постепенно тук са заточени стотици политически противници на комунизма. В кариерата над 1500 човека са подложени на непосилен труд, зверства и унижения. За 151 от тях има доказателство, че умират тук, а телата им изчезват в пясъка на остров край Белене. Лагерът е закрит в края на март 1962 г., когато избягал затворник разказва на Запад за нечовешките зверства. Поклонението по традиция се организира всяка година от СДС, а отскоро и с подкрепата на Община Ловеч.
Тази година обаче за първи път шествието се проведе при снежна покривка от 20 см.   Зимната обстановка не попречи на изявата, имаше граждани от София, Варна, Троян и другаде.
 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч