Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Щабът: Влязохме в петата вълна на пандемията без да сме излизали от четвъртата

ЩабÑÑ: ÐлÑзоÑме в пеÑаÑа вÑлна на пандемиÑÑа без да Ñме излизали Ð¾Ñ ÑеÑвÑÑÑаÑа

Влязохме в петата вълна на пандемията без да сме излизали от четвъртата, каза и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус. Събитието се проведе в Община Ловеч на 11 януари 2022 г. под председателството на зам.-кмета Даниел Колев.

Според д-р Николай Дяков, началник на Спешно отделение, след две седмици ще видим реално колко ще бъдат натоварени болниците. Засега в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч има свободни места, макар в отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) всичките шест легла веднага да се запълват. В момента освен тези шест болни в ОАИЛ има още 31 броя болни в другите отделения. Това съобщи директорът на болницата Янко Кочев.

14-дневната заболеваемост в Община Ловеч към 11 януари е 756 на 100 хил. население. Новооткритите болни нарастват всеки изминат ден, съобщи още д-р Милчева. Същевременно е увеличено работното време на имунизационните кабинети, като в Медицински център Ловеч е разкрит и втори кабинет. Няма голям интерес към педиатричните ваксини, само трима родители са записали своите деца.

В общината има три карантинирани групи поради заболявания на деца (Природо-математическа гимназия, ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ и ДЯ „Мечо Пух“). Въпреки нарастването на показателите присъственото обучение на учениците трябва да продължи, сподели мнението си началникът на РУО Еленко Начев. Така, освен другите плюсове, се откриват навреме евентуално болните и ще има яснота как се развива пандемията. Но ако са вкъщи, процесът остава скрит.

В понеделник са извършени около  9200 теста в четири общини (Ловеч, Луковит, Троян и Априлци), днес към тази група са се присъединили Тетевен и Угърчин. Само в Летница и Ябланица заболеваемостта е под 250 на 100 хил. население. В Община Ловеч за двата дни от седмицата има четири положителни теста, като три са потвърдени. Осигурени са тестове за учениците за 17 и 24 януари, те са раздадени по училища.

 Община Ловеч, пресцентър

11.01.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия