Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Щабът: Заболеваемостта от ковид в Община Ловеч тръгва нагоре

ЩабÑÑ: ÐаболеваемоÑÑÑа Ð¾Ñ ÐºÐ¾Ð²Ð¸Ð´ в ÐбÑина ÐÐ¾Ð²ÐµÑ ÑÑÑгва нагоÑе

Заболеваемостта от ковид на територията на Община Ловеч тръгва нагоре и това се обяснява с отминалите празници, когато имаше струпване на много хора в тесни пространства без да се спазва дистанция. Това стана ясно от заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 5 януари 2022 г. под председателството на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Да си пожелаем една сравнително по-спокойна 2022 година, а изпитанието, пред което сме вече две година, да отслабне и отмине, каза в началото кметът.  

Корнелия Маринова посочи с числа как се развива заразата. Ако  регистрираната 14-дневна заболеваемост за Област Ловеч към  31.12.2021 г. е била 283 на 100 хил. население, то към 04.01.2022 г. е 332  на 100 хиляди.  На 4 януари на територията на областта са диагностицирани общо 91 случая. На между 10 и 20 % от заразените се налага болнично лечение.  Кметът посочи още тревожния факт, че според РЗИ Ловеч само едно дете се е записало за ваксиниране, а един флакон съдържа 10 дози.

Директорът на МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ Янко Кочев информира, че към момента в отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) има едно свободно място от всичко шест.  От 1 до 4 януари са постъпили 15 пациенти с ковид, общо в трите ковид- отделения те са 36, при 60 осигурени легла. Ваксинираните сред болните са само осем. Той изрази тревога, че се очертава недостиг от легла за „чисти“ от ковид пациенти, тоест с други заболявания.

Според д-р Николай Дяков, началник на Спешно отделение, тежестта на заболелите с вирусния  щам омикрон, какъвто без съмнение след 1 януари има и в Ловеч, е по-ниска.

Поради ваканцията няма карантинирани групи със заболели деца, съобщи началникът на РУО Еленко Начев. В общината всички ученици учат присъствено. В четири общини (Ловеч, Луковит, Троян и Априлци) заболеваемостта е над 250 на 100 хиляди. Тестове се правят един път седмично на всички ученици, за областта те са 6679. В община Ловеч са направени 3093 теста, няма положителни резултати.  542 ученици са със зелен сертификат.

 Община Ловеч, пресцентър

05.01.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия