Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Спасеният човек от ученика Николай Борисов е известен ловешки учител

СпаÑениÑÑ Ñовек Ð¾Ñ ÑÑеника Ðиколай ÐоÑиÑов  е извеÑÑен ловеÑки ÑÑиÑел

Ученикът Николай Борисов със своите бързи и адекватни действия е спасил живота на известен ловешки учител.  Изпадналият в беда човек на 12 ноември т.г. се оказа Любен Коларов (93 г.).

Това стана  ясно от издирване  на Община Ловеч. Постъпката на Николай беше широко отразена от медиите, той получи почетна значка на Община Ловеч и грамота и подарък от МОН. Сега разказваме кой е спасеният. Оказва се, че това е много възрастен учител по музика, който цял живот е възпитавал децата в хуманизъм.

Припомняме, че на 12 ноември Николай вижда как мъж пада на улицата, оказва му първа помощ и вика кола на „Спешна помощ“. Пристигналият с линейката доктор Ферад Ферадов констатирал, че ученикът с действията си е спасил живота на възрастния човек. 

След като разбрахме, че пострадалият е Любен Коларов, ние се свързахме с него по телефона. Той сподели, че след падането дни наред не е ставал от легло. Ето днес какво си спомня:

„Тогава бях тръгнал към аптеката „Юлифарм“ и близо до ул. „Христо Ботев“ паднах. Не знам какво ми е станало. Свестих се в болницата. От падането още има голям белег  на челото. Прилоша ми изведнъж. Много съм благодарен на това момче, което не познавам. Не го и запомних, защото съм припаднал.  Като учител аз съм възпитавал моите ученици винаги да се притичват на помощ. Радвам се, че днес има такива хора. Благодаря още веднъж – на него и на семейството му, че са го възпитали. Ние със съпругата сме много стари и болни,  понякога имаме нужда от помощ.  Да са живи и здрави младите!“

Любен Коларов е известен като основател на първия тамбурашки оркестър в Ловеч. Преди три години, по повод неговата 90-годишнина, бяха припомнени някои факти от живота му.  По-зрялото поколение го помни като онзи учител по музика, който дълги години водеше музиката на началното училище „Проф. Иширков“ (днес не съществува). Децата правеха силно впечатление не само с вдъхновените си изпълнения, но и с хубавите ботевски униформи. Оркестърът участваше във всички по-големи събития и състезания в Ловеч през 70-те и 80-те години на миналия век. Любен Коларов  е роден на 13 март 1927 г. в село Крушовица, община Долни Дъбник, като от 1965 г. живее и работи в Ловеч. 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител