Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Спешно спасяваме регулационните планове на Община Ловеч

СпеÑно ÑпаÑÑваме ÑегÑлаÑионниÑе планове на ÐбÑина ÐовеÑ

Спешни мерки за спасяване целостта на регулационните планове на Община Ловеч взима кметът Корнелия Маринова, след като установи плачевното състояние на документите.

На първо време ще се търси помощта на Военния картографски център в Троян за подлепване на картите. В по-дългосрочен план обаче е необходимо дигитализация на документите, които сочат имоти, улици и другите площи на града и околните села.

Отчайваща немарливост и неангажираност от страна на предишното управление на общината е довела до това положение, отбеляза сегашния кмет Корнелия Маринова. Не знам как с подобни разпокъсани планове са посрещали гражданите, как са издавали документи по „дупки“ в платното, всичко това трябва да покаже доколко професионално и отговорно е било управлението на социалисти, допълни кметът.

Планът на Ловеч е от 1972 г., но поради многократното използване се е разпаднал. Все пак за областния град има планове и от други години, макар и те също да са амортизирани.

Особено плачевно е състоянието на регулационните планове за села като Тепава, Смочан, Брестово, Гостиня и други, които са изработени  през 1924 – 1929 години и са единствени. Части от ъглите на тези важни документи отдавна са загубени. От това потърпевши са главно гражданите, които идват за издаване на документи за собственост.

В същото лошо състояние е и Общият устройствен план на Ловеч, по който се издават удостоверения за търпимост.

Преди пет години служителите са повдигнали въпроса за подлепване на плановете. След като се разбрало, че това ще струва около 15 000 лева, тогавашният кмет отказал да отпусне сумата. Сега без съмнение стойността на неотложната акция по спасяването на картите ще е доста по-голяма, но отлагането или бездействието е невъзможно.

Независимо от критичното финансово състояние,  Община Ловеч предприема мерки за поетапното им възстановяване.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч