Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Старата градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч няма да работи на 24, 25 и 26 ноември

СÑаÑаÑа гÑадÑка Ð±Ð°Ð½Ñ âÐели Хамамâ в ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð½Ñма да ÑабоÑи на 24, 25 и 26 ноемвÑи

Туристическият обект Стара градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч няма да работи на 24, 25 и 26 ноември 2021 г. (сряда, четвъртък и петък) поради провеждане на профилактика на техническото оборудване. Община Ловеч се извинява на жителите и гостите на града за причиненото неудобство.

Старата градска баня е превърната в единствения в Европа виртуален музей на водата. Под специално стъкло в оригинален вид е възстановена отоплителната система „хипокауст“, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти.

Градската баня (XVI-XVII век) е архитектурно-строителен паметник с национално значение.. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната. Характерната архитектура се вписва в цялостния облик на квартал "Вароша", а куполът последователно преминава през три барабана - осмоъгълен, 16-ъгълен и кръгъл, всеки със собствен покрив и корниз. На върха се издига цилиндрична отвътре и шестстенна отвън лантерна. Банята е с уникална система за затопляне на водата /хипокауст/, позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността. Общата площ на терена е 1060 кв.м, застроената площ на основата на сградата е 351 кв.м, а на помощните постройки - 58.50 кв.м.

 

Община Ловеч, пресцентър

23.11.2021 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж