Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Традиционният празник с курбан се състоя в Радювене, община Ловеч

ТÑадиÑионниÑÑ Ð¿Ñазник Ñ ÐºÑÑбан Ñе ÑÑÑÑÐ¾Ñ Ð² РадÑвене, обÑина ÐовеÑ

Традиционният празник с курбан се състоя в Радювене, община Ловеч,  на 2 септември 2023 г., като събра много жители и гости на поляната до селището. „Това не е събор, той е два месеца по-късно на Петковден, това е празник, който съществува над 70 години и се прави в дните около 6 септември“, обясни кметът на селото Игнат Игнев.

Сред гостите беше кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, кметове на околните села, общински съветници, бизнесмени. Корнелия Маринова връчи на местния кмет кошница с живи цветя и поздравителен адрес. В него се казва: „Ръководството на Община  Ловеч ще продължи с голямо внимание и грижа да работи за съживяване на нашите села и нека Радювене бъде пример за това как трябва да се случват нещата. Защото всички вярваме, че населеното място е нашият общ дом и, независимо от всички временни трудности, ние с общи усилия ще продължим да го развиваме.“

За трета поредна година изявени ученици от селото получиха грамоти, осигурени от семейство Татяна и Димитър Узунови. Отличените са четирима, на празника присъстваха трима от тях. Има и финансова помощ за отличниците.

„Семейство Узунови много помагат. Сега ще се открива партида за електрическа енергия за местната църква, възстановяват водоподаването в нея, почистват вътре, възнамеряват да поставят и СОТ. Много са активни, помагат и в останалите инициативи“, разказа кметът на селото Игнат Игнев.

Местните готвачи приготвиха курбан от вкусна телешка яхния в осем казана за над 400 души.  След това на поляната имаше много веселие и народни хора, на хорото се хвана и Корнелия Маринова.

Припомняме, че през последните години по проекти бе направено не малко за  Радювене —изградени бяха чешми с обособени зони за отдих и озеленяване. Създаден е кът за раздумка и кафе, после в центъра беше поставена още една беседка. Предстоят да се реализират още важни проекти веднага след като тръгне финансирането.

Община Ловеч, пресцентър

02.09.2023 г.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч