Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ученици от две елитни гимназии говориха за Васил Левски в дискусионно студио в Ловеч

УÑениÑи Ð¾Ñ Ð´Ð²Ðµ елиÑни гимназии говоÑиÑа за ÐаÑил ÐевÑки в диÑкÑÑионно ÑÑÑдио в ÐовеÑ

Над два часа ученици от две елитни гимназии говориха за Васил Левски и неговото дело в дискусионно студио, провело се на 21 февруари 2023 г. в една от залите на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Отборите бяха от Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч и от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „Ломоносов" (НПГПТО)  в София. Като модератори на дискусията се изявиха учителите Мартин Стойнов и Станислав Вълев.

Темата  „От кой образ на Левски имаме повече нужда в днешния ден – от художествения или историческия?“, бе развита в няколко части. Младежите говориха и взаимно се допълваха по различните въпроси от живота на Апостола – за престоя в манастира, за революционния му път, защо одата на Вазов се различава от историческите факти, какви са хипотезите за залавянето му и кои качества на Левски са ни необходими днес? Участниците показаха завидни познания, умения да излагат свободно своите тези, богат речник. В повечето случаи двата отбора взаимно се допълваха и надграждаха знанията си.

Диалогът бе проследен от аудиторията с голям интерес, имаше и допълнения от публиката. Събитието бе проследено от Иваничка Буровска, началник на РУО – Ловеч, от директора на Езиковата гимназия Радослав Хитов и други педагози.

На финала кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изрази възхищението си от видяното. „Питате се какво би казал Левски, ако беше тук сега? Той е тук и ни гледа от всичките тези картини, които сме подредили в художествената галерия. Те са от Националната художествена галерия – София, от галериите в Карлово и Габрово, както и от фонда на ловешката галерия. Поздравявам всички участници за показаните знания, поздравявам и двамата модератори за професионализма. И трябва да помислим за нови подобни срещи“, каза кметът на Ловеч.

„Изключителни знания показаха и двата отбора. Много ми хареса, че участниците се обръщаха един към друг със „съратници“. Думата, освен че носи епохата,  говори и за това, че имаме обща работата“, каза директорът на НПГПТО инж. Таня Михайлова.

Кметът на Ловеч й връчи поздравителен адрес и специалния почетен юбилеен плакет по повод 150 години от гибелта на Васил Левски. Събитието е част от богатата програма, организирана от Община Ловеч по повод кръглата годишнина.

От своя страна директорът инж. Таня Михайлова връчи на кмета на Ловеч плакет на училището. Всички „съратници“ и двамата модератори получиха протоколни подаръци от Община Ловеч.

Община Ловеч, пресцентър

21.02.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч