Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ученици от Ловешката езикова гимназия посетиха частна немска гимназия в Истанбул

УÑениÑи Ð¾Ñ ÐовеÑкаÑа езикова Ð³Ð¸Ð¼Ð½Ð°Ð·Ð¸Ñ Ð¿Ð¾ÑеÑиÑа ÑаÑÑна немÑка Ð³Ð¸Ð¼Ð½Ð°Ð·Ð¸Ñ Ð² ÐÑÑанбÑл

„Hallo" или „Merhaba" - това бяха най-често използваните думи от учениците на ПЕГ "Екзарх Йосиф I" в Ловеч по време на техния едноседмичен престой при връстниците им от частната немска гимназия "АLKEV" в Истанбул.  Пътуването по проект „Еразъм+“ с № 2021-1-BG01-KA121-SCH-000010344 се осъществи в периода 11 – 17 ноември 2022г.

Всичко започна в конферентната зала на турската гимназията, където единадесетокласниците Стела Карамишева и  Александър Илиев представиха нашето училище и историята му. За училището домакин ALKEV също бе разказано от техни ученици.

Участие в едноседмичното преживяване по програмата "Еразъм +" взеха ученици от 10 и 11 клас на Ловешката езикова гимназия. Ръководители на групата бяха Ивайло Генов, Ивелина Докторова, Татяна Петкова и Тони Христов – старши учители в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.

Работният език между участниците от двете балкански държави беше немският. Това е видно и от мотото на проекта „Deutsch über die Balkangrenzen“ (С немски през балканските граници), което бе вплетено в логото на проекта.

Срещата с културата на република Турция и моментите, преживени с учениците на гимназия "ALKEV" показаха нагледно приликите и разликите между двете съседни държави. По време на едноседмичния престой във  „втората столица" на Турция учениците посетиха културни забележителности. Домакините и техните ръководители разведоха българските ученици из квартал „Балат", където посетиха желязната българска църква „Свети Стефан“.

Освен това беше предоставена и възможност за посещение на занятията в частната немска гимназия. Нашите ученици представиха достойно ловешката Езикова  и получиха адмирации от учителите на ALKEV за активното си участие и за нивото на владеене на немския език.

Новите приятелства с десетокласниците от Турция спомогнаха за осъществяването на задачата на проекта „Еразъм +", а именно да се намерят приликите и различията между двете държави.

В последния ден от престоя си в Истанбул учениците представиха по групи, заедно с домакините, своите проекти по темата – учебни системи, история, традиции и празници, музика и др. На церемонията по закриването българската група подари на ALKEV албум за Ловеч и картина, изобразяваща Покрития мост, както и сувенири от България и Ловеч. Бяха връчени и сертификати на всички участници в проекта.

Незабравимите моменти, изградени в „града на султаните", ще оставят трайна следа в съзнанието на учениците от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.

Ивена Петрова 11А,

Александър Илиев 11В

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч