Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Уникалното пътуващо читалище „Бащино огнище“ е в Ловеч на 18 юли

УникалноÑо пÑÑÑваÑо ÑиÑалиÑе âÐаÑино огниÑеâ е в ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð½Ð° 18 Ñли

Единственото у нас Пътуващо читалище „Бащино огнище“ ще гостува в Ловеч на 18 юли 2016г., поводът е честването на 179 години от рождението на Васил Левски. Читалището ще е позиционирано на площад „Екзарх Йосиф I“ през целият ден.

Създатели на читалището са Ивайло Шопски и приятелите му. Тяхното дело е първото по рода си Пътуващо читалище „Бащино огнище“.

По модерен и атрактивен начин те съхраняват и предават на новото поколение нашето културно и историческо наследство. Автобусът е уникален и отдалече разпознаваем, защото е украсен с ликовете на бележити българи и техни цитати. В него е изложена експозиция, която обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки са поставени манекени с униформи от различни периоди, а на екрани зад тях текат кадри от популярни български исторически филми. Мултимедията включва образователни текстове и картини свързани с национално-освободителните борби на народа ни и войните за национално обединение. Посетителите могат да видят и народни носии от различни краища на страната, както и автентични предмети от бита на предците ни. Идеята на родолюбците е освен постоянната експозиция, читалището на колела да предоставя възможност на артисти и писатели да представят изкуството си, свързано с българския бит, култура и история. Така те искат да помогнат на всеки ратуващ за ново българско възраждане да получи трибуна. Също така има планове да се провеждат прожекции на филми, литературни беседи, изложби и дори концерти.
Посланието, което искат да предадат инициаторите на проекта на българските младежи е едно: „Обичайте България!“

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия