Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В Деветаки правят среща с Огнян Ганчев - първия човек, покорил Монблан с трансплантирано сърце

Ð ÐевеÑаки пÑавÑÑ ÑÑеÑа Ñ ÐгнÑн ÐанÑев - пÑÑÐ²Ð¸Ñ Ñовек, покоÑил Ðонблан Ñ ÑÑанÑпланÑиÑано ÑÑÑÑе

Сдружение „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”, община Ловеч и Кметство село Деветаки, канят жителите на село Деветаки и останалите села от Деветашкото плато на среща-беседа с Огнян Ганчев, един от първите пациенти с трансплантирано сърце в България. Беседата ще се проведе на 16 декември 2022 година, петък, от 12.00 часа в читалището в село Деветаки. Събитието е част от поредица срещи с интересни личности, планирани в проекта „Активни граждани в селата“, изпълняван от сдружение „Деветашко плато“ в партньорство с местната общност.

Повече от 10 години Огнян е превърнал темата за ДОНОРСТВОТО на органи в кауза, с която иска да запознае повече хора. По време на беседата той ще сподели интересни случки от своя „втори живот“ и ще обясни важността на донорството.

През 2009 година на най-високия връх в Алпите – Монблан се развя знамето на град Шумен. Държеше го Огнян Ганчев, който успя да покори 4809-те метра. И ако изкачването на този връх е свръх постижение дори за хора в изключително добра физическа форма, то какво да кажем за човек, преживял трансплантация. Защото именно такъв е случаят с Огнян. Той е първият човек в света, покорил Монблан с трансплантирано сърце. И то само три години след операцията.

Огнян Ганчев е на 46 години, когато вследствие на тежък грип при него се появяват сърдечни проблеми. Лекарите са категорични, че единственият шанс за живот е сърдечна трансплантация. За Огнян 6-те месеца до появата на подходящия донор са цяла вечност, но най-непосилна е болката да гледа как семейството му страда. На 27 април 2006 година екип трансплантолози от УМБАЛ „Св. Екатерина“ успешно извършват сърдечната трансплантация.

„Прекланям се пред хората, които ми позволиха да живея. Това е безценен дар. Трябва да си много силен и достоен човек, за да помислиш за спасението на един непознат и то, когато изживяваш най-страшното в живота си. Благодарен съм и на всички доктори, които се грижиха за мен. Те са невероятни специалисти.“

Разбрал от първо лице смисъла на донорството, Огнян използва всеки удобен момент да го популяризира. Участва в европейски и световни игри за трансплантирани и печели медал след медал, включително и европейска титла по плуване. Иска всички да знаят, че трансплантираният човек е пълноценен. „Българите са добри и съпричастни, готови са да даряват. Решението е трудно със сигурност, но ако се съгласиш най-близкият ти човек да бъде донор след смъртта си, една част от него ще продължи да живее.“

След трансплантацията Огнян избира живота в малкото село – премества се от родния Шумен в село Осмар. Най-голямото щастие днес Огнян вижда в трите си деца. Следващото житейско предизвикателство, пред което иска да се изправи, е покоряването на връх Елбрус, с което отново, по неговия си начин, да постави на дневен ред темата за донорството и трансплантацията.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч