Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В Ловеч пускат безплатен превоз до гробищен парк Скобелово за Задушница

Ð ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿ÑÑÐºÐ°Ñ Ð±ÐµÐ·Ð¿Ð»Ð°Ñен пÑевоз до гÑобиÑен паÑк Скобелово за ÐадÑÑниÑа

Във връзка със Задушница на 10 февруари 2018 г., събота,  Община Ловеч  и ЕТ „МКМ „Михаил Масарлов“ организират безплатен превоз за желаещите да посетят  гробищен парк „Скобелево“.   За тази цел ще бъдат осигурени четири автобуса, които ще се движат по следния маршрут: Централна автогара - Ловеч, спирка на бул. „Цачо Шишков“ , спирка ОББ, спирка „501 стоки“, спирка Салито, кв. „Продимчец“, Скобелево и обратно.

Автобусите тръгват от 8.00 часа от Централна автогара при напълване.

Голямата задушница  се пада в съботата преди Месни заговезни и поставя началото на Великия пост. Известна е и като Месопустна задушница.  

Християнската църква е определила този ден за почитане паметта на мъртвите. Раздават се подавки за „Бог да прости“, а в църквата се прави заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите. Камбаната бие за траур, а близките посещават гробовете на починалите, като оставят цветя, преливат с вино, прекадяват го с тамян и оставят запалени свещи. Раздават се чинийки с храна и жито за „Бог да прости починалия“ на всички, дошли на гроба, а също и на други хора на гробищата, дори и на непознати.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч