Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В Ловеч започнаха събитията, посветени на освобождение от османско иго

Ð ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð·Ð°Ð¿Ð¾ÑнаÑа ÑÑбиÑиÑÑа, поÑвеÑени на оÑвобождение Ð¾Ñ Ð¾ÑманÑко иго

С панихида за загиналите за Освобождението на града и поднасяне на цветя пред паметниците сутринта на 22 август 2023 г. в Ловеч започнаха събитията, посветени на освобождението от османско иго.

Панихида за загиналите воини и граждани отслужи отец Кънчо Кабадийски в храма „Св. Троица“. Присъства заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, представители на патриотични организации и граждани. След това бяха поднесени цветя на паметника в двора на храма.

Цветя и венци бяха поднесени и на останалите паметни места в Ловеч. Това са възпоменателната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица; на Кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; на Черния паметник в парк „Стратеш“; на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“.

Довечера се предвижда гражданско поклонение и тържествен военен ритуал. Те са посветени на 146 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местното управление.

Събитието е от 19.30 часа пред паметника на воеводата Тодор Кирков на площада в кв. „Вароша“. В програмата е предвидена тържествена реч, участие на Общинския духов оркестър, поднасяне на венци и цветя, както и едноминутно мълчание в памет на загиналите. След това на площада започва безплатна прожекция на българския филм „Завръщане 2“.

Припомняме, че на 22 август 1877 г. след тридневни боеве Ловеч е освободен от руските войски. Сраженията са съпроводени с много жертви на военни и цивилни граждани. Превземането на Ловеч е извършено от Сборен отряд  с командир генерал-майор Александър Имеретински.

Община Ловеч, пресцентър

22.08.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител