Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В ловешката библиотека откриват кът с книгите на актьора Борис Луканов

РловеÑкаÑа библиоÑека оÑкÑÐ¸Ð²Ð°Ñ ÐºÑÑ Ñ ÐºÐ½Ð¸Ð³Ð¸Ñе на акÑÑоÑа ÐоÑÐ¸Ñ ÐÑканов

Кът с книгите на актьора Борис Луканов (1936 – 2023) ще бъде открит в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч. Събитието е на 23 октомври 2023 г., понеделник, от 17.30 ч.  и  е съпроводено с изложба, която разказва за живота и творческия път на известния почетен гражданин на Ловеч.

Неотдавна Община Ловеч осигури транспортирането на личната библиотека на актьора от столицата до родния му град. Такова беше желанието на актьор още приживе, а след неговата кончина дъщерята Иглика Луканова осъществи дарението. За събитието са поканени близките на актьора. „Той четеше всякаква литература. Понеже изигра много исторически герои, за всяка роля се готвеше сериозно и чрез съответните книги“, сподели внучката му Станислава Коцева.

Борис Луканов е почетен гражданин на Ловеч от 27 януари 1983 г. с мотиви „за заслуги към театралното и филмово изкуство на страната и развитието на културния живот на града“. Той почина на 30 май 2023 г. на 86-годишна възраст, като до миналата година се снимаше в новите български продукции. Участвал е в над 50 филма, като „По дирята на безследно изчезналите“, „Мера според мера“, „Дело 205/1913“, „Борис I“, „Вездесъщият“  и „Порталът“.

 

Община Ловеч, пресцентър

17.10.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч