Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В Малиново за шеста година организираха Празник на баклавата

Ð Ðалиново за ÑеÑÑа година оÑганизиÑаÑа ÐÑазник на баклаваÑа

В с. Малиново, община Ловеч,  за шеста година организираха Празник на баклавата- Над 40 баклави, приготвени от майстори-кулинари участваха в празника, който се проведе на 7 октомври. Гости бяха депутатите Милко Недялков и Джейхан Ибрямов, председателят на ОбС  в Ловеч Петър Цолов, зам.- кметът на Ловеч Община Ловеч Цветан Георгиев,  общински съветници и др.

Професионално жури оценяваше на вкус и вид кулинарните изделия. То определи първо място за Айше Моллова от Малиново, следвана от Фахриназ Раджепова и Гюлтен Мустафова от Борима. В състезанието за баклава от точени кори наградена бе Зюлфие Кара, а за най-красива бе обявена баклавата на Сехер Ахмедова от с. Ряховците. Тази година награда за най-млад кулинар не бе присъдена.

Поради непрестанния дъжд събитието се пренесе от площада в  читалището, съобщи секретарят на НЧ "Събуждане - 1927 г." - село Малиново, Добрина Андреева. "Този празник е визитната картичка на селото. Баклавата сплотява християни и мюсюлмани", каза още Андреева.

По думите й майсторлъкът при приготвянето на баклавата е точенето на тънки кори, самото печене на баклавата и сиропа. Традицията идва от факта, че в Малиново живеят повече мюсюлмани и самите те приготвят тези баклави, които се поднасят на всички празници, независимо какви са. Тя добави, че много добре съжителстват мюсюлмани и християни в селото и на всички празници са заедно.

В музикалната програма участва фолклорната група към читалището в Малиново и групата за народно пеене към СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Пордим. Празникът се организира от кметството и НЧ "Събуждане 1927 г." - село Малиново, със съдействието на Община Ловеч.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч