Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

В ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч отбелязаха 25 години българо-френско сътрудничество

Ð ÐÐÐ âÐкзаÑÑ ÐоÑÐ¸Ñ Iâ в ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¾ÑбелÑзаÑа 25 години бÑлгаÑо-ÑÑенÑко ÑÑÑÑÑдниÑеÑÑво

В ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч през 2021 г. се навършват 25 години българо-френско сътрудничество. Годишнината беше отбелязана със среща с Клодин и Мишел Го и учителите по френски език.

Първият контакт датира от лятото на далечната 1996 г., когато група французи от областта Майен посещават за първи път Ловеч. Сред тях са и семейство Го, които работят в град Шато Гонтие. По това време госпожа Го е директор на частната гимназия „Сен Мишел“, а господин Го – учител по история. Благодарение на техните усилия следващата година се осъществява първият обмен на групи ученици от Шато Гонтие и учениците, изучаващи френски език, в ловешката гимназия.

За този период от време са осъществени много обмени на групи ученици от българска и френска страна, общи проекти и множество съвместни дейности. Контактите между двете училища водят до създаване на връзки между главния град на областта - Лавал и Ловеч, които с подписване на договор за приятелство и взаимно сътрудничество между общините прерастват в побратимяване на двата града.

В рамките на престоя си от три седмици през месец октомври 2021 г. Клодин и Мишел Го се срещнаха с ръководството на гимназията, преподавателите и ученици от всички класове и участваха активно в преподаването на френски, география и история. Учениците от осми клас и тези от 10 клас, които изучават френски като втори чужд език, се срещнаха за първи път с французите и имаха възможност да приложат на практика наученото до момента. Останалите класове имаха чудесната възможност да обменят впечатления, идеи, да получат информация по теми, които ги вълнуват, както и да обогатят познанията си по езика.

Срещите с Клодин и Мишел Го са ежегодни, те винаги са интересни, много ползотворни и очаквани с нетърпение. Съвместната работа ще продължи и занапред със сътрудничество, нови проекти и дейности.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж