Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В село Йоглав, Ловешко, отбелязаха годишнина на военен паметник

Ð Ñело Ðоглав, ÐовеÑко, оÑбелÑзаÑа годиÑнина на военен памеÑник

В село Йоглав, община Ловеч, на 10 октомври вечерта тържествено бяха отбелязани пет години от откриването на военния паметник. Гост на тържеството бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която отбеляза, че паметниците са непреходни символи на минали събития. В случая пантеонът е посветен на 14-те загинали местни жители в периода 1912-1945 г. Това обхваща Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Имената бяха издирени чрез Военно-историческия архив  във Велико Търново. Средствата подсигури Министерството на отбраната.

„Горди сме, че има място, на което да се поклоним пред героизма и саможертвата на хората от Йоглав. Виждаме как усилията на много хора и институции доведоха до създаването на този прекрасен мемориал“, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тя  специално благодари на Цветан Ночев, като го награди с почетна Златна значка за заслугите му. В заповедта се сочат мотивите - за заслуги към военното дело и обществения живот. Цветан Ночев е спонсор и изпълнител на строежа. Той е председател на Инициативния комитет за изграждане на паметник и председател на Обединени сдружения за граждански контрол.

В тържеството участваха представители на военните ветерани и на други родолюбиви организации, като  Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите,  Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Тук беше и областният управител Виктор Стойчев, политици, общински съветници.

Секретарят на читалището Еленка Щерева пък получи почетен плакет на Съюза на ветераните заради инициативността на институцията.

Отец Тихон отслужи панихида, поднесени бяха цветя и венци пред мемориала.

След това емоционален концерт от патриотични песни изнесоха певци от  Представителния ансамбъл на въоръжените сили с участието на народната певица Гуна Иванова с внучките Ива и Велислава.

„Поклон пред вашия талант и това, което правите за България“, благодари на финала развълнуваната Корнелия Маринова.

Припомняме, че паметникът е открит точно на 10 октомври  2018 г., като представлява лъв и плоча с имената. През следващите години лъвът не остана сам - на 13 август 2020 г. бе аранжиран със зенитно оръдие. Оръдието пристигна от Велико Търново, със заповед на  Министерство на отбраната. Така се оформи  мемориал, който многократно е център на интересни патриотични събития.

За всичко това помогнаха много институции и граждани. С постановление на МС бяха отпуснати 7000 лв. за изграждане на паметника. Контрол по изпълнението и съдействие при организацията за откриването на паметника оказа Община Ловеч. Много са и дарителите. Арх. Миломир Богданов, който вече не е сред нас,   изработи проекта  безвъзмездно. В помощните дейности по строежа на паметника и подготовката на откриването му се включиха много родолюбиви жители на селото.

Община Ловеч, пресцентър

10.10.2023 г.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч