Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В село Йоглав отбелязаха Съединението с шест черешови топчета

Ð Ñело Ðоглав оÑбелÑзаÑа СÑединениеÑо Ñ ÑеÑÑ ÑеÑеÑови ÑопÑеÑа

137- годишнината от Съединението на България беше отбелязана зрелищно на 6 септември 2022 г.  в село Йоглав, община Ловеч. На „сред село“ бяха подредени шест черешови топчета с развети трикольори, дело на самодееца Георги Линджов. С гърмежи беше даден стартът на празника.

От там тръгна тържествено шествие от деца и възрастни в национални носии и знамена към  паметника на загиналите йоглавчани във войните, където се бяха събрали десетки родолюбиви жители на селото, за да поднесат цветя в знак на признателност към хората, допринесли за съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Специален гост на тържеството беше Цветан Ночев, член на управителния съвет на Съюза на ветераните от войните на България. Слово за Съединението изнесе кметския наместник Виолин Димитров, а деца поднесоха венец и рецитираха стихове за Родината и мира.

Самодейците от Фолклорна група „Югла“ към местното читалище се включиха с поздравителен концерт. Народно читалище „Пробуда1926“ ще започва подготовката на още иновативни дейности за честването на 138-годишнината от Съединението , заложени  и одобрени в проект за културния календар на Община Ловеч за 2023 година. Мотото на проекта е „ Съединението от 1885 година“ – урок за настоящето и бъдещето“.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч