Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В Йоглав представиха традиционния ритуал „Бабуване“

Ð Ðоглав пÑедÑÑавиÑа ÑÑадиÑÐ¸Ð¾Ð½Ð½Ð¸Ñ ÑиÑÑал âÐабÑванеâ

И тази година самодейците от фолклорна група „Югла“ при Народно читалище „Пробуда - 1926 г.“ - село Йоглав, сред които и кметът Анелия Ангелова, представиха традиционния ритуал „Бабуване“. Този път това се състоя в битовия кът на етнографската колекция на читалището.

Две млади майки с бебета в цедилки на гърба дойдоха рано сутринта в дома на бабата, за да й полеят с вода, налята от извора, и да и благодарят за бабуването. Бабата от своя страна закичи майките със здравец, а бебетата дари с ръчно изплетени чорапки, след което ги покани за обяд в дома си на почерпка.

Според традицията на угощението идват всички жени, на които бабата  е помагала да раждат своите деца. Всяка гостенка носеше дар - домашно приготвено ястие или подарък. Бабата подаваше на снахата гозбите и тя старателно подреждаше трапезата. Жените бяха почерпени с топла погача, ракия и винце, след което пяха песни и играха хоро.

Всяка година в Йоглав на Бабинден се спазва тази традиция, с която се засвидетелства уважение към бабите, които са помагали на родилките.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч