Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

В Йоглав разиграха автентичния обичай „Камилата”

Ð Ðоглав ÑазигÑаÑа авÑенÑиÑÐ½Ð¸Ñ Ð¾Ð±Ð¸Ñай âÐамилаÑаâ

Въпреки обилния снеговалеж на днешния Ивановден (по стар стил) в с. Йоглав се разигра местният автентичен обичай „Камилата”, който събра старо и младо на селската чаршия. Той принадлежи към маскарадните игри и датира от дълбока древност. Осмисля се като веселба, „джомбиш“ и  се изпълнява за здраве, щастие, берекет, много пари и много деца.

Навремето се играело пред  домовете на Ивановци за здраве, а по-късно и пред домовете на всички желаещи да ги посети „Камилата”, разказва Еленка Щерева, секретар на Народно читалище „Пробуда - 1926 г.”, организатор на проявата. Понастоящем ритуалът се изпълнява само в центъра на селото, за да се привлече голяма публика и да се превърне в истински фолклорен празник.

Обичаят е представян на различни регионални събори, както и на националния събор за народно творчество в Копривщица. Той датира още от основаването на селището преди 500 години.

Днес стопаните на „къщата” – кметът на Йоглав Анелия Ангелова и гостът д-р Алдин Начков, зам.-кмет на Община Ловеч, посрещнаха играчите с погача и червено вино. Под звуците на народна музика главната обредна фигура „Камилата”, пристигаща от далечен „Арабастан”, и нейната войска от „хиляда“ души изпълниха ритуала, заобиколени от множество йоглавчани и гости на селото. Всички гледаха с интерес наситения с хумор „театър на открито”, разигран от двадесет самодейци, включително и шест деца, с различни роли и маски - баба, дядо, доктор, свещеник, музиканти, циганка, касиер.

Гости на тържеството бяха още Николай Дренчев, народен представител, Златин Михайлов, началник на РУ – Ловеч, Красимира Дренчева, общински съветник.

След спектакъла на площада се изви голямо народно хоро, насред което игриво подскачаше „Камилата“. С изпълнението си самодейците демонстрираха своето родолюбие и преклонение пред местния изворен фолклор, коментира Еленка Щерева. Включването на деца в играта тя обясни като проява на приемственост, която вече е доказана от йоглавското читалище.

Утре в Йоглав ще бъде показан още един обичай. Фолклорна група "Югла" ще представи автентичен ритуал за Бабинден - денят, в който се носят дарове и се засвидетелства уважение на жените, играли ролята на акушерки, преди да се появят родилните домове.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч