Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Възпоменателна проява по повод гибелта на Апостола на свободата имаше в село Йоглав, община Ловеч

ÐÑзпоменаÑелна пÑоÑва по повод гибелÑа на ÐпоÑÑола на ÑвободаÑа имаÑе в Ñело Ðоглав, обÑина ÐовеÑ

В библиотеката при НЧ „Пробуда 1926“ с. Йоглав се проведе възпоменателна проява по повод гибелта на апостола на свободата Васил Левски.  Събитието посетиха около тридесет родолюбиви йоглавчани, начело с кмета на селото Ирена Георгиева.

Секретарят на читалището Еленка Щерева откри тържеството с покана за почитане паметта на Левски със ставане на крака. След това тя представи най-малките участници Симона Георгиева - 6 г., Светлина Тодорова - 6 г. и Давид Димитров - 8 г., които рецитираха стихотворения и разказаха откъси от произведения за Васил Левски, научени в детската градина и в училище.

Последва мултимедийната прожекция на възстановката „Създаване на тайни революционни комитети“, изпълнена от деца от подготвителна група при ДГ „Радост“ гр. Ловеч с директор Ценка Василева. Този театрален спектакъл е създадена през 2013 година по идея и постановка на Малинка Ненова в партньорство с педагозите Виолета Райкова и Светла Гетова. Всички със затаен дъх и голям интерес гледаха театъра на малките артисти.  Възстановката на ловешките деца разчувства възрастната публика до сълзи. Това беше наистина нещо по-различно от документалните филми и презентации, представяни до сега пред хората и йоглавчани изказват искрена благодарност на създателите на филма. Присъстващите имаха възможност да разгледат организираната изложба от съществуващите в библиотеката книги за Васил Левски, фотоси и материали и да споделят свои мисли по повод бележитата годишнина. Местната фелдшерка Гацка Иванова разказа много вълнуващо свои впечатления за Димитър Общи и Васил Левски, с какви приключения се сблъскват, какви са техните съмнения и слабости според книгата  „Възвишение“ на Милен Русков, която наскоро е чела. Децата също разгледаха с интерес детските издания и взеха за прочит вкъщи. Малките последователи на Апостола подариха накрая на всички присъстващи малки знаменца със символиката на честването, изработени в библиотеката.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч