Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

"Вечните песни на България" събраха гражданите на Ловеч в Деня на Съединението

"ÐеÑниÑе пеÑни на ÐÑлгаÑиÑ" ÑÑбÑаÑа гÑажданиÑе на ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð² ÐÐµÐ½Ñ Ð½Ð° СÑединениеÑо

С народно веселие и кръшни хора завършиха празненствата в Ловеч, посветени на Деня на Съединението на България - 6 септември. Финалният концерт "Вечните песни на България" изпълни площад "Екзарх Йосиф Първи" с възторжена публика. На сцената се изявиха едни от най-любимите имена в българската поп и народна музика - Росица Кирилова, Мими Иванова и Развигор Попов, Панайот Панайотов, Маргарита Хранова, Владислав Славов и квартет "Славей".
„Честит ден на Съединението, честит празник!“  - поздрави от сцената кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, след като получи диск с песни от певеца Владислав Славов. После кметът се включи в народните хора, които се извиха на площада.
Впечатляващо мнозинство от млади и стари ловчалии изпълни площада в продължение на над два часа. Изпълнителят Владислав Славов дори се похвали във Фейсбук, че концертът „Вечните песни на България“ в Ловеч е протекъл пред над 5000 човека.
По-рано чрез медиите кметът Корнелия Маринова и Петър Цолов, председател  на Общинския съвет, се обърнаха към жителите със специално поздравление. В него се казва:
„На Шести септември свеждаме чела в поклон пред делото на нашите предци, които мъжествено  защитиха целокупността на Родината! Трябва да пазим жива паметта за това дело! Днес не по-малко е нужно да работим за доброто на нашия народ! С мисъл, отговорност и визия за следващите поколения. Да работим заедно, за всички нас! Така, както работеха и милееха за България борците от Съединението!“
Урок по родолюбие през деня демонстрираше на гражданите факти от този паметен ден през 1885 г. Пред сградата на Община Ловеч в няколко шатри посетилите можеха да се докоснат оръжие, униформи и предмети от епохата. Чрез занимателни игри децата научиха интересни факти за известни български революционери и участници в Съединението.
Организатори бяха Община Ловеч, Регионален исторически музей и Регионален клуб "Васил Левски" - Ловеч при Национално дружество "Традиция".

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител