Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Висока оценка за Община Ловеч според индекса на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие

ÐиÑока оÑенка за ÐбÑина ÐÐ¾Ð²ÐµÑ ÑпоÑед индекÑа на меÑÑнаÑа ÑиÑÑема за поÑÑеноÑÑ â ÑÑÑойÑиво Ð±Ð¸Ð·Ð½ÐµÑ ÑазвиÑие

Община Ловеч, съответно нейният кмет и общинските съветници, са с много добри показатели според индекса за добри практики и са постигнали определени успехи в провеждането на политики за ефективност, прозрачност и отчетност на местно ниво. Това стана ясно от изнесената информация в София на 8 декември 2022 г. от Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“. Водещ на събитието бе телевизионният журналист Георги Любенов.

На събитието присъства и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. То бе организирано от Асоциация „Прозрачност без граници“ във връзка с проект „Индекс на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие“, осъществяван с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България". Изследвани са 10 стълба – това са институции, системи, партии, медии.

В общата картина за страната (показани са 27 областни градове) Община Ловеч се нарежда в златната среда – на 13 място. Първи са Русе, Бургас и Пловдив, след Ловеч са общини като Габрово, Варна, Плевен.

Още по-добра е картината в подробности. Според всички стълбове общинската администрация в Ловеч е с най-висок индекс (4.41), съдилищата са втори (4.17), следва кметът на Община Ловеч  (4.01), на четвърто  място е Общински съвет –Ловеч. Полицията е с индекс 2.99.

Общинският съвет на Ловеч е на второ място в общата графика за страната, първи е Бургас. Общинската администрация на Ловеч е на трето място, преди Ловеч са София и Бургас.

Кметът на Ловеч, сравнен с останалите от страната,  е на девето място с индекс 4.01 при среден за страната 3.71. На четири места в презентацията Община Ловеч бе посочена като добър пример и никъде къде като отрицателен.

„Годишната класация отразява антикорупционния капацитет на ключови местни институции и сектори. Доброто представяне на Община Ловеч и останалите сектори е предпоставка за успешно икономическо развитие на региона“, коментира кметът Корнелия Маринова.

Отличие за добри практики за цялостна отчетност получи Общинският съвет в Бургас, за подкрепа на гражданското общество за добро управление  получи  Общинския съвет в Стара Загора, а за публичност на информацията относно обсъждането на проекти на нормативни актове - Общинският съвет  в Кюстендил.

Подробно виж ТУК

http://lisi.transparency.bg/

Община Ловеч, пресцентър

08.12.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111